Turismul va beneficia de cea mai redusă cotă de TVA dintre toate sectoarele economiei, respectiv 5% atât pentru cazare, cât și pentru serviciile de restaurant, ca și pentru închirierea terenurilor amenajate pentru camping, facilitate care va fi aplicată de la 1 noiembrie. Decizia a fost semnată astăzi de Guvern. În prezent, TVA la cazare este de 9%.
Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, începând cu data de 1 noiembrie 2018, va fi extinsă aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru următoarele operațiuni:
- cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
- serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea
- dreptul de utilizare a facilităților sportive, în scopul practicării sportului și educației fizice, altele decât cele scutite deja
- serviciile constând în permiterea accesului în parcuri de distracții și în parcuri recreative.
În prezent, TVA pentru cazare, restaurant și catering este de 9%, iar pentru seviciile destinate accesului în parcuri de distracții și recreative și dreptul de utilizare a facilităților sportive este de 19%.
Cota redusă de TVA de 5% este aplicată în prezent pentru livrarea de locuințe și pentru cărți, manual scolare, ziare, reviste, accesul la muzee, monumente etc., iar cota de TVA de 9% este aplicată pentru pâine și produse de panificație, apă pentru irigații și apă potabilă și îngrășăminte și servicii în agricultură
CITEȘTE ȘI Cea mai mare criză de angajați din turism are efecte: Deși hotelurile de pe litoral sunt încă pline, jumătate din personal a plecat deja acasă. Director de hotel - "Generațiile tinere s-au născut obosite"Estimarea Guvernului pentru dezvoltarea turismului balnear prevede investiții de minimum un miliard de euro prin proiecte în următorii 10 ani.
Ministerul Turismului va definitiva Legea Turismului, actul normativ prin care vor fi stabilite liniile directoare de funcționare a serviciilor în domeniul turismului, o lege care va avea ca principal scop promovarea României ca destinație turistică și creșterea numărului de turiști autohtoni și străini. Un prim pas, în acest sens a fost făcut prin memorandumul de descentralizare în sectorul de turism, care a fost deja adoptat de guvern , astfel autoritățile locale urmează să preia o parte dintre atribuțiile ministerului.