Guvernul pregătește un program amplu de acordare de granturi IMM-urilor, pentru asigurarea de capital de lucru și investiții, creșterea competitivității, inițiative antreprenoriale inovative și digitalizarea companiilor. De asemenea, un alt program vizează acordarea, pe parcursul mai multor ani, de finanțare pentru investiții noi și pentru relocarea companiilor în România, sumele totale urmând să fie disponibile tot de ordinul miliardelor de euro. Măsurile au fost introduse în Planul de relansare pentru revenirea economiei după criza cauzată de măsurile luate pentru combaterea epidemiei de coronavirus, analizat de Profit.ro.
Documentul, cu investiții promise de 100 miliarde euro pe 10 ani, va fi prezentat astăzi oficial, în prezența președintelui Klaus Iohannis.
Cum va fi relansată economia, puternic afectată după criza COVID-19, și ce se va întâmpla pe piața bancară, precum și cu fondurile de investiții și cele de pensii, bursa și societățile de asigurări va fi detaliat suplimentar de cei mai importanți jucători în domeniu la Videoconferința - Profit.ro Financial Forum „Finanțăm repornirea economiei“. Detalii pot fi aflate AICI
Granturi de sprijin pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru și investiții
CITEȘTE ȘI INTERVIU Andreea Niculae, Accenture România: “De departe, cel mai mare și mai complex impact al COVID-19 pentru bănci va fi asupra managementul creditării”28 noiembrie - Profit Financial.forum
- Granturi de sprijin pentru microîntreprinderi:
- Valoare grant: 2.000 Euro/SRL fără salariați; Toate domeniile; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, chirii, utillități; Număr beneficiari: 50.000; Buget: 100 mil. euro
- Schema de ajutor pentru activități de comerț și servicii afectate de Covid-19
- Finanțarea chiriilor pentru perioada în care desfășuararea activității comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectată pe perioada stării de urgentă sau de alertă: valoarea chiriei/beneficiar/lună, pentru o perioadă de 3 luni. Buget: 160 mil. lei.
- Capital de lucru pentru repornirea activităților economice pentru IMM-uri:
- Valoare grant: max. 125.000 Euro; Domenii: HoReCa, turism, transporturi, evenimente; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, echipamente; Buget: 350 mil. euro.
- Granturi pentru investiții și pentru reconversia economică a IMM-urilor:
- Valoare grant: 50.000 – 200.000 Euro; Domenii: Industria sanitară, farmaceutică, alimentară, auto, IT, energie, construcții, transport, turism, confecții; Cheltuieli: producție, achiziția de echipamente, utilaje, tehnologii; Buget: 550 mil. euro.
Programe de finanțare nerambursabilă pentru creșterea competitivității IMM-urilor
- Granturi pentru investiții pentru microîntreprinderi prin supracontractarea proiectelor din lista de rezervă din Programul Operațional Regional – Axa 2.1:
- Grant: max. 200.000 euro; Buget alocat: 117 mil. euro; Supracontractare: 130 mil. euro;
- Granturi pentru creșterea competitivității IMM-urilor prin alocarea suplimentară de fonduri prin Programul Operațional Regional – Axa 2.2:
- Grant: 200.000 – 1.000.000 euro; Buget (alocare inițială și supracontractare): 450 mil. euro
- Granturi pentru dezvoltarea IMM-urilor prin finanțarea investițiilor mari în creșterea productivității prin Programul Operațional Regional:
- Grant: 2.000.000 – 6.000.000 euro; Buget(alocare inițială și supracontractare): 550 mil. euro
Granturi pentru inițiative antreprenoriale inovative și digitalizarea companiilor
- Granturi pentru start-up-uri pentru studenți în domenii competitive și inovative:
- Valoare grant: 40.000 euro/2 locuri de muncă create până la 100.000 euro/5 locuri de muncă create. Domeniile de activitate prevăzute în Strategia Națională de Competitivitate a României și în Strategia de Cercetare Dezvoltare Inovare; Buget: 150 mil. euro
- Granturi pentru digitalizarea IMM-urilor
- Valoare grant: 30.000 euro/proiect până la 100.000 euro/ proiect; Cheltuieli: echipamente IT, automatizarea echipamentelor industriale, automatizarea fluxurilor tehnologice; Buget: 150 mil. euro
- Star-Tech Innovation (Noul program Start - UP)
- Obiectivul schemei este finanțarea start-up-urilor inovative prin granturi de o valoare estimată la 42.000 euro. Beneficiari: aproximativ 7.000 de noi IMM-uri
- Finanțarea programelor de educație digitală a angajaților pentru IMM-uri
- Valoare grant: 30.000 euro/proiect până la 100.000 euro/ proiect; Buget: 30 mil. euro
Programe de finanțare pentru investiții noi și pentru relocarea companiilor în România
- Schema de ajutor de stat pentru investiții noi (greenfield)
- Obiectiv: Stimularea și atragerea investițiilor noi cu impact major în economie prin finanțarea de proiecte de investiții, inclusiv investiții de tip greenfield.
- Valoare ajutor de stat: max. 37,5 mil. euro/investiție; Buget alocat: 1,5 miliarde lei anual până în 2023.
- Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională
- Obiectiv: granturi pentru dezvoltarea regională prin realizarea de investiții care determină crearea de noi locuri de muncă.
- Valoare ajutor de stat: max. 37,5 mil. euro/investiție; Buget alocat: 450 mil. lei anual până în 2025.
Videoconferinta, transmisă în direct și la Profit TV, este organizată cu sprijinul: Alpha Bank, Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Fan Courier, Groupama Asigurari, ING Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Roca Investments, Sif Banat-Crisana și Sif Muntenia.