Salariile angajaților din sistemul public vor fi înghețate, pentru o perioadă nedeterminată, la nivelul lunii decembrie 2020, a decis miercuri Guvernul prin ordonanță de urgență.
Conform actului adoptat, prin derogare de la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, începând cu data de 1 ianuarie 2021, în anul 2021 se mențin la nivelul aferent lunii decembrie 2020:
- cuantumul brut al salaritlor da bază/soldelor de funcție/salariitor de funcție/indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalui plătit din fonduri publice, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții;
- indemnizațiite lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora;
- cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și a! celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de cara beneficiază personalul plătit din fonduri publice, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.
-valoarea indemnizației de hrană.
Premierul Cîțu a declarat că astfel Guvernul face o economie la buget de 12 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Pandemia nu a reușit să blocheze piața rezidențială. În 2020 au fost construite la fel de multe locuințe ca în anul record 2019 și s-a tranzacționat mai bine decât în ultimii 2 ani. Evoluția sfidează pronosticurile negativeTotodată, în instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională acordă cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturite de hrană actualizate, la nivelul lunii ianuarie 2019.
De asemenea, cuantumul lunar al indemnizației de merit acordate personalităților române de prestigiu ale știintei, culturii și sportului se menține la nivelul de 6.240 lei.
Executivul a mai decis indemnizația de vacanță, la nivelul unui salariu de bază minim brut pe țară, se va acorda de la data de 1 ianuarie 2022.
În același timp, după cum a relatat Profit.ro, Guvernul a amânat până la data de 31 decembrie 2021 acordarea unor cupoane sociale, în funcție de veniturile familiei, din bugetul de stat, precum și acordarea echivalentului în lei a 500 euro fiecărui copi! cetățean român, la nașterea acestuia, pentru sprijinirea dreptului la învățare pe tot parcursul vieții.
Guvernul arată că finanțarea sprijinului de 500 euro care ar trebui acordat tuturor copiilor născuți începând cu data intrării în vigoare a Legii nr. 1/2011 - aproximativ 2.075.000 copii -, ar fi necesare fonduri publice de circa 5,9 miliarde lei în anul 2021, iar pentru acordarea cupoanelor ar fi necesare circa 753 milioane lei în anul 2021.
CITEȘTE ȘI Bitcoin, cea mai lungă perioadă de creșteri din 2019. Criptomoneda a atins un nivel record de peste 28.000 de dolariExecutivul a mai decis că Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, care instituit un nou beneficiu de asistență socială prin consolidarea ajutorului social, a alocației peniru susținerea familiei și a ajutorului pentru încălzirea locuinței va intra în vigoare la 1 aprilie 2022.
Guvernul susține că reglementările actului normativ ar avea un impact financiar dublu față de cheltuielile actuale, respectiv de circa 2 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI Peste jumătate dintre români cunosc pe cineva infectat COVID, dar îngrijorarea scade. Cei mai informați - cei cu educație ridicată. Presa tipărită, sursă de informare doar pentru vârstnici”O repet și o voi spune tot timpul: nu sunt adeptul tăierii salariilor, nu vor fi tăiate salarii”, a promis prim-ministrul.
Acesta a arătat însă că Legea salarizării în sistemul public a fost modificată și aplicată greșit, iar până la finalizarea analizei acestor ”anomalii”, salariile în sistemul public vor fi înghețate.
”În acest moment analizăm dacă legea în vigoare este eficientă, privind salariile din domeniul public, au apărut tot felul de anomalii și excepții de când acesta lege a fost aprobată. Vom face o analiză amplă, vom veni cu rezultatele, iar până atunci veniturile angajațiilor din sectorul public, atât central, cât și local, se mențin la nivelul veniturilor din decembrie 2020”, a declarat premierul Florin Cîțu.