ULTIMA ORĂ BNR revizuiește puternic în sus prognoza de inflație la aproape 10% în 2022

ULTIMA ORĂ BNR revizuiește puternic în sus prognoza de inflație la aproape 10% în 2022
scris 11 feb 2022

Banca Națională a României a revizuit de la 5,9% la 9,6% prognoza privind inflația la finele lui 2022. Rata inflației va atinge chiar un vârf de peste 11% în primăvară, după ce vor expira măsurile temporare privind compensarea facturilor la energie pentru populației.

Rata anuală a inflației este estimată de BNR să ajungă la valoarea de 9,6% în luna decembrie 2022, cu un maxim al indicatorului în luna aprilie, când expiră schemele de sprijin pentru energie electrică și gaze naturale. Ar fi al doilea an consecutiv cu o inflație foarte ridicată, după ce la finele lui 2021 rata anuală a ajuns la 8,2%, cu mult peste ținta de 1,5-3,5%.

Urmărește-ne și pe Google News
Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Scumpirea energiei este responsabilă pentru mare parte din creșterea anunțată de banca centrală. Din revizuirea de 3,7 puncte procentuale în sus, 3,5 puncte sunt generate de componenta de energie din coșul de consum. Dar și inflația de bază este estimată să crească în continuare, cu un avans de la 4,7% în decembrie la 5,3% la jumătatea anului, pentru ca mai apoi să scadă treptat până la 4% la finele anului, în condițiile în care BNR estimează că vor scădea presiunile pe costurile producătorilor (materii prime, transport), concomitent cu efectele politicii monetare mai restrictive.

”Balanța riscurilor la adresa ratei anuale a inflației IPC este apreciată a fi înclinată ușor în sus față de traiectoria redată în scenariul de bază. Surse apreciabile de incertitudini sunt asociate și evoluției viitoare a crizei energetice, nefiind exclusă prelungirea acesteia, inclusiv în eventualitatea amplificării tensiunilor geopolitice. La acestea se adaugă riscuri conturate în jurul prețurilor materiilor prime pe piețele internaționale. Pe plan intern, durata și magnitudinea măsurilor adoptate în contextul creșterii facturilor la utilități sunt marcate de incertitudine”, arată banca în raportul trimestrial privind inflația.

ULTIMA ORĂ BNR revizuiește puternic în sus prognoza de inflație la aproape 10% în 2022

BNR anticipează noi majorări ale prețurilor energiei electrice și gazelor naturale, dar de mai mică amploare, în iulie și, respectiv, octombrie 2022, când vor fi reînnoite contractele de furnizare. Astfel, traiectoria inflației va rămâne ridicată până la finele trimestrului III 2023, urmând ca un trimestru mai târziu să reintre în intervalul țintei, iar în decembrie 2023, proiecția indică o valoare de 3,2%.

ULTIMA ORĂ BNR revizuiește puternic în sus prognoza de inflație la aproape 10% în 2022


O prelungire a facilităților la facturi ar amâna creșterea inflației cu un trimestru, dar aceasta ar încheia anul în jurul aceleași valori.

ULTIMA ORĂ BNR revizuiește puternic în sus prognoza de inflație la aproape 10% în 2022

Banca centrală a majorat dobânda cheie cu 0,5 puncte procentuale la 2,5% în această săptămână, accelerând astfel întărirea politicii monetare. Dobânzile rămân cele mai reduse între țările comparabile din regiune.

PROFIT NEWS TV Marius Coman, IoT Country Sales Manager Vodafone România: Eficiența operațională este unul dintre lucrurile pe care companiile le au în vedere atunci când își doresc să implementeze soluții de IoT CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Marius Coman, IoT Country Sales Manager Vodafone România: Eficiența operațională este unul dintre lucrurile pe care companiile le au în vedere atunci când își doresc să implementeze soluții de IoT

Scumpirea energiei a dat peste cap și inflația de anul trecut. Din rata de 8,2%, circa 4,2 puncte au venit din creșterea prețurilor la energie, în timp ce 4 puncte au fost generate din alte surse. Prețurile alimentelor procesate au crescut anul trecut cu 6,4% -  o estimare UniCredit arată că anul acesta mâncarea s-ar putea scumpi cu 10%.

Din rata inflației de 9,6% la finele acestui an, 6,3 puncte ar urma să fie generate de scumpirea energiei și 2,5 puncte de inflația de bază, restul fiind prețuri administrate, volatile și cele la tutun și alcool.

ULTIMA ORĂ BNR revizuiește puternic în sus prognoza de inflație la aproape 10% în 2022

BNR a revizuit în jos atât estimarea privind produsul intern brut potențial cât și pe cea privind excesul de cerere din economie. Astfel, deviația PIB a fost rectificată în jos la 0,4 puncte procentuale de la 1,1 puncte pentru ultimul trimestru din 2021, pentru care datele indică de altfel o încetinire importantă. Pentru anul acesta și următorul deviația a fost, de asemenea, rectificată în jos până la 0,2 puncte în ultimul trimestru din 2023. Banca a înglobat și politica monetară mai restrictivă, precum și retragerea treptată a stimulului fiscal în nou estimare.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
inflatie
dobanda cheie
inflatie 2022
scumpire energie