Turcia, principala favorită în cursa contra-cronometru pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră: scutiri de taxe vamale și TVA

Turcia, principala favorită în cursa contra-cronometru pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră: scutiri de taxe vamale și TVA
scris 25 apr 2022

În timp ce politicienii români de-abia au depus în Parlament  proiectul de modificare a Legii offshore, Turcia, ultimul pretendent sosit la masa gazelor din Marea Neagră, a adoptat deja un act normativ prin care cel mai important proiect al său, cel din apele adânci al Turkish Petroleum Corporation (TPAO) de la Sakarya, va beneficia de scutiri de taxe vamale, TVA și alte impozite.

În 2020, după o campanie rapidă de explorare, TPAO a confirmat existența de rezerve recuperabile de gaze în perimetrul Sakarya. Acesta se află în apropierea celui mai important zăcământ românesc, Neptun Deep, în care explorarea a început în 2008, cu rezerve confirmate pentru prima dată în urmă cu 10 ani, în 2012.

Urmărește-ne și pe Google News

TPAO estimează că proiectul va necesita o investiție totală de 10 miliarde dolari pe o perioadă de 11 ani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere

Comparativ, pe lângă cele 1,5 miliarde dolari investite între 2008 și 2016, cele două companii care ar putea exploata Neptun Deep, OMV Petrom și Romgaz (în cazul finalizării tranzacției de un miliard de dolari cu Exxon), estimează că vor fi necesare alte 4 miliarde de dolari în vederea începerii producției în 2027.

Turcia construiește în prezent o stație care va procesa gazul din Sakarya, situat la aproximativ 150 de kilometri în largul coastei Turciei. Se estimează că instalația va fi operațională în primul trimestru al anului 2023, an în care turcii speră să producă și primul mc de gaz din Marea Neagră, cu 4 ani înaintea termenului estimat pentru Neptun Deep.

Turcia este pe deplin dependentă de importurile de gaze, în principal din Rusia, producția din Sakarya urmând a reduce importurile de gaze cu aproximativ 25%.

În această săptămână, în Monitorul Oficial de la Ankara a fost publicat, potrivit Daily Sabah, un decret prezidențial care prevede că proiectul TPAO, în care vor fi implicate 1.018 persoane, va fi scutit de taxe vamale, TVA, dar și de alte taxe.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

După finalizarea proiectului, producția anuală de gaz a Turciei ar putea crește la 14-15 miliarde mc cubi.

Gazul extras din Sakarya urmează a fi adus la țărm, în portul Filyos, printr-o conductă subterană, care se va întinde pe 170 km

Prima fază, în lungime de 39 de kilometri, urmează să fie finalizată în luna noiembrie, a informat luni agenția Anadolu (AA), citând Petroleum Pipeline Corporation (BOTAȘ), compania responsabilă cu construcția acesteia.

Prima fază a proiectului presupune construcția și apoi racordarea Stației de Măsurare a Gazelor din Marea Neagră de Vest la rețeaua națională de transport din Turcia

Între 7 martie, când a debutat prima etapă a proiectului, și 14 aprilie au fost deja finalizați primii 7 km ai conductei, în sectorul terestru, și a început construcția stației de măsurare.

Guvernul român a aprobat, la finalul lunii februarie, solicitarea titularilor acordului petrolier privind concesiunea offshore de gaze naturale Neptun Deep, titulari care în prezent sunt ExxonMobil și OMV Petrom, de amânare a termenului până la care companiile trebuie să declare oficial că zăcămintele descoperite în Neptun Deep au valoare comercială și pot fi exploatate în condiții de rentabilitate economică.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
neptun deep
gaze
offshore