EXCLUSIV Electrica va distribui dividende și anul viitor, în pofida pierderilor de peste jumătate de miliard lei din 2021 și a persistenței prețurilor mari de energie la consumatori

EXCLUSIV Electrica va distribui dividende și anul viitor, în pofida pierderilor de peste jumătate de miliard lei din 2021 și a persistenței prețurilor mari de energie la consumatori

Corina Popescu, director general al Electrica, spune că răul a trecut și că societatea are de unde distribui dividende și în anul 2022.

scris 21 apr 2022

Conducerea Electrica anticipează o ameliorare a rezultatelor financiare pe parcursul acestui an și că păstrarea a jumătate din profitul net individual aferent anului trecut permite repartizări de câștiguri sub formă de dividende și în 2023. Problema este doar de cuantum, spune președintele Consiliului de Administrație, Iulian Cristian Bosoancă.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Scumpirea accelerată a prețurilor la energie în a 2-a jumătate a anului trecut a lovit în companiile care au contracte directe cu consumatorii, fenomenul fiind mult mai vizibil în cazul Electrica (EL), în calitate de companie listată. Aceasta a afișat o pierdere de 553 milioane lei pentru anul trecut, iar apelul pentru contractarea de împrumuturi bancare pe termen scurt de 1,5 miliarde lei a filialei Electrica Furnizare a creat în piață impresia existenței unei presiuni ridicate pe cash-flow, cu încasări reduse de la populație și facturi mari în avalanșă de la producători. Un investitor instituțional nerezident chiar avansa într-o discuție cu Profit.ro un scenariu în care prețul acțiunilor Electrica să ajungă la 4-5 lei/acțiune, la jumătate din nivelurile actuale.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Totuși, Electrica nu numai că este la zi cu toate plățile, dar este pe cale de a surmonta chiar în aceste trimestre impasul creat de ecartul dintre cotațiile la facturarea clienților și costurile energiei achiziționate de la producători. „Pe parcursul anului, lucrurile se vor remedia”, a declarat, în Adunarea generală Anuală a Acționarilor, directorul general Corina Popescu.

Compania va fi în măsură să facă repartizări de profit și în anul 2023, având în vedere că votul de ieri din AGOA pentru distribuirea unui dividend brut de 0,4500 lei/acțiune – cu randament net de 4,66% la ultimul preț de închidere de 9,18 lei/acțiune – lasă disponibil jumătate din câștigul net individual (stand-alone) de 322 milioane lei al Electrica pentru noi distribuții de cash.

„Avem intenția să distribuim dividende”, spune și Iulian Cristian Bosoancă, președinte al Consiliului de Administrație, completând că dimensiunea acestora va depinde de rezultatele din acest an și cât de repede va fi recuperat șocul de anul trecut. „Poate să fie un cuantum mai mic sau un cuantum mai mare, în funcție de cum vom evolua.”

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

Ordonanța de urgență nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023 vine să repare din debalansarea impactului scumpirii de energie către partea de distribuție și furnizare. În aceasta sunt recunoscute costurile de energie pentru cetățeni în tarife de distribuție de 350 milioane lei la T4, dar și costurile de dezechilibru aferente energiei vândute în cuantum de maxim 5% din cantitatea de energie distribuită, inclusiv pentru activitatea de furnizor de ultimă instanță.

Anul 2022 va fi unul de remediere, chiar dacă aceasta nu se va vedea încă din primul trimestru, spune Corina Popescu, adăugând că, și dacă lucrurile nu vor arăta mai bine, Electrica tot este în măsură să distribuie dividende din rezultatul stand-alone din anul 2021. „Avem o politică destul de agresivă de reducere a costurilor, am avut reorganizare la nivel de headquarter tocmai pentru a nu afecta această valoare și a ne păstra posibilitatea de a distribui dividende pe întreg parcursul de existență al companiei”, a conchis directorul de la Electrica.

Societatea a fost listată în vara anului 2014 cu un free-float de peste 51% și la ultima cotație de la BVB, cu 16% sub prețul ofertei publice primare, are o capitalizare bursieră de 3,18 miliarde lei (643 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica
bursa
bvb
dividende
corina popescu