Într-o întâlnire la începutul acestei săptămâni, președintele american, Donald Trump, s-a pronunțat favorabil pentru un plan prezentat de secretarul Comerțului, Wilbur Ross, prin care SUA ar impune tarife ridicate Chinei și altor țări exportatoare de oțel. Trump nu a luat încă o decizie, dar președintele tinde către o astfel de soluție care ar presupune și alte penalități pentru importatori, deși membrii Cabinetului său au fost în proporție covârșitoare împotriva planului.
Republicanul Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale americane promițând electoratului că va „pedepsi” China, care a profitat de acordurile de liber-schimb pentru a promova o balanță pozitivă, și va impune tarife vamale ridicate. Sunt indicații că se va ține de cuvânt față de americani, iar întâlnirea din luna martie cu președintele chinez Xi Jinping va fi lăsată în urmă.
Într-un mediu politic distras de scandaluri mediatice, Trump pune la cale un veritabil război comercial global, transmite publicația Axios, preluată de Zero Hedge, care citează surse din Administrația Prezidențială a SUA. Luni, în sala Roosevelt de la Casa Albă, într-o ședința de Cabinet, secretarul pentru Comerț, Wilbur Ross, a prezentat un plan care are aprobarea strategului-șef Steve Bannon (ce nu a fost prezent) și care prevede impunerea unor tarife ridicate – potențial în jur de 20% – pentru importurile de oțel și, probabil, pentru alte categorii de produse.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dintre membrii Cabinetului prezenți la ședință, 22 de persoane au votat „împotrivă”, însă, alături de opțiunile exprimate de directorul de politici comerciale, Peter Navarro, și ale lui Stephen Miller, senior policy adviser, unul dintre cele 3 voturi „pentru” îi aparține lui Trump, cel care va lua și hotărârea finală, votul fiind consultativ. Președintele pare a fi gata să-și ignore colegii de echipă, spun sursele citate.
Vicepreședintele Mike Pence și Jared Kushner nu au înclinat balanța în nicio parte. 75% din cei prezenți au insistat că este o idee rea, dar cu toții au plecat de la discuție crezând că țara se îndreaptă către o confruntare comercială majoră. Muncitorii americani, baza electorală a lui Trump, iubesc, însă, ideea, iar președintele ar putea să le dea satisfacție cu atât mai mult cu cât popularitatea sa se scufundă, scrie Axios.
Alte penalități ar urma să fie aplicate, conform planului Ross, pentru importurile de aluminiu, semiconductori, hârtie și obiecte de uz casnic precum mașini de spălat.
Acordul ar urma să afecteze nu numai relațiile cu China, dar și pe cele cu parteneri stabili precum Canada, Mexic, Japonia, Germania și Marea Britanie.