Surse - Ultima variantă de lucru a OUG: Plafonarea prețului gazelor să fie aplicată doar producției onshore. O pătrime din producția de gaze a OMV Petrom este offshore. Taxa pe cifra de afaceri poate scădea la 2%

Surse - Ultima variantă de lucru a OUG: Plafonarea prețului gazelor să fie aplicată doar producției onshore. O pătrime din producția de gaze a OMV Petrom este offshore. Taxa pe cifra de afaceri poate scădea la 2%

Plafonarea prețului gazelor la 68 de lei/MWh ar urma să fie aplicată, potrivit ultimei variante a ordonanței de urgență privind noile taxe discutate în Guvern, doar pentru producția onshore, cea offshore urmând a fi exceptată. În plus, și taxa impusă pe cifra de afaceri companiilor care activează pe piața energiei electrice și termice ar urma să fie redusă de la 3%, în varianta inițială, la 2%, afirmă surse din coaliția guvernamentală.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În prezent, OMV Petrom este singurul producător de gaze offshore. Potrivit ultimului raport anual al companiei, în 2017, producția offshore a reprezentat aproximativ 18% din producția totală de hidrocarburi din România (6,6% din producția de țiței și condensat și 26,5% din producția de gaze naturale).

Urmărește-ne și pe Google News

Celălalt mare producător de gaze din România, Romgaz, desfășoară numai activități de producție onshore.

O eventuală decizie a Guvernului de a excepta prețul pentru gazele offshore de la plafonare ar putea avea ca motivație încercarea de a nu descuraja companiile operatoare de a amâna la nesfârșit decizia finală de investiție. Deja, în urma adoptării Legii offshore, Black Sea Oil&Gas, Exxon și OMV Petrom au decis să amâne luarea acestor decizii, care erau programate pentru acest an.

EXCLUSIV România preferă o poziție pasivă în problema exporturilor de armament către Arabia Saudită CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România preferă o poziție pasivă în problema exporturilor de armament către Arabia Saudită

Un plafon de 68 lei/MWh, dublat de creșterea fiscalității cuprinsă în Legea offshore, ar fi făcut ca orice producție de gaze offshore, mai ales cea de mare adâncime, să devină neprofitabilă.

În ceea ce privește impozitul pe cifra de afaceri impusă companiilor din domeniul energiei electrice și termice, probabil că decisiv în vederea luării în calcul a scăderii acestuia de la 3 la 2% a fost faptul că acesta va fi achitat și de companiile de stat care activează în domeniul încălzirii centralizate, aflate și așa în mari dificultăți din punct de vedere financiar, unele chiar în insolvență.

Proiectul ar trebui aprobat astăzi de Guvern, conform liderului PSD, Liviu Dragnea.

După ce miercuri, în urma publicării proiectului de OUG, cotațiile OMV Petrom și Romgaz s-au depreciat cu 13, respectiv 9%, joi, scăderea acțiunilor OMV Petrom s-a temperat (-0,99%), în timp ce cea a acțiunilor Romgaz a continuat la un ritm limitat (-6,91%).

EXCLUSIV Guvernul lucrează la eliminarea impozitului din câștiguri pe bursă. Ar ajuta Bursa de Valori București și ar pune investitorii români pe picior de egalitate cu nerezidenții. Impactul bugetar ar fi infim CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul lucrează la eliminarea impozitului din câștiguri pe bursă. Ar ajuta Bursa de Valori București și ar pune investitorii români pe picior de egalitate cu nerezidenții. Impactul bugetar ar fi infim

Scăderea de miercuri a cotațiilor Romgaz a diminuat valoarea pachetului de 70% deținut de statul român în companie cu 850 de milioane de lei.

Deprecierea de joi, de 6,91%, a mai diminuat valoarea acestuia cu alte 600 de milioane. În total, în două zile participația statului român la Romgaz a scăzut cu aproape 16% sau 1,45 miliarde lei.

În ceea ce privește participația statului de 20% la OMV Petrom, aceasta și-a diminuat miercuri valoare cu 526 de milioane, pentru ca joi ea să se reducă cu alte 35 de milioane. în total, peste 560 de milioane în două zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare
pret
gaze
taxă
cifră de afaceri
omv petrom
romgaz