Istorie neagră pe bursă: Participațiile statului la principalele companii energetice listate s-au redus într-o singură zi cu 2 miliarde lei

Istorie neagră pe bursă: Participațiile statului la principalele companii energetice listate s-au redus într-o singură zi cu 2 miliarde lei

Ministrul Finanțelor, la Profit Financial.forum, în fața bancherilor

scris 20 dec 2018

Valoarea participațiilor statului român în cele șapte importante companii energetice listate la BVB a scăzut într-o singură zi, cu aproximativ 2 miliarde de lei, ca urmare a publicării proiectului de Ordonanță de Urgență prin care este plafonat prețul gazelor, reintrodus controlul prețurilor pe piața de electricitate și impusă o taxă de 3% din cifra de afaceri companiilor din domeniul energetic.

Cea mai mare depreciere, de 850 de milioane de lei, a fost înregistrată la valoarea participațiilor deținute de statul român la Romgaz, unde este principal acționar cu 70,8%. Acțiunile companiei au scăzut cu 9% miercuri.

Urmărește-ne și pe Google News

Următoarea pierdere înregistrată de statul român ca acționar, de 526 de milioane de lei, a fost cea de la celălalt producător de gaze, OMV Petrom, unde deține un pachet de 20,6%. Cotațiile OMV Petrom s-au depreciat în ședința de miercuri cu 12,97%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Guvernul lucrează la eliminarea impozitului din câștiguri pe bursă. Ar ajuta Bursa de Valori București și ar pune investitorii români pe picior de egalitate cu nerezidenții. Impactul bugetar ar fi infim CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul lucrează la eliminarea impozitului din câștiguri pe bursă. Ar ajuta Bursa de Valori București și ar pune investitorii români pe picior de egalitate cu nerezidenții. Impactul bugetar ar fi infim

220 de milioane este paguba de la Transgaz, unde statul deține 58,5%. Acțiunile operatorului de transport gaze din România au pierdut miercuri 9,64%.

Valoarea participației statului român la Electrica s-a micșorat la rândul ei cu 190 milioane de lei. Ministerul Energiei deține 48,78% din compania de furnizare și distribuție, companie ale căror cotații s-au depreciat cu 10,9%.

Deprecieri mai reduse, de 86 de milioane de lei, 67 de milioane de lei și 29,5 milioane de lei au fost înregistrate la Transelectrica (depreciere de 8,77%), Nuclearelectrica (scădere de 2,78%) și, respectiv, Conpet (depreciere de 7,18%).

Toate aceste companii sunt afectate de introducerea taxei de 3% pe cifra de afaceri ce urmează a fi încasată de ANRE, inclusiv OMV Petrom și Romgaz, în calitatea lor de furnizori de gaz. În plus cele două companii operează și două centrale electrice pe gaz.

În cazul OMV Petrom și Romgaz, performanțele viitoare vor fi influențate negativ și de plafonarea prețului gazelor la 68 de lei/MWh prevăzută în proiectul ordonanței de urgență. Prețul gazelor tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri a fost de 90 de lei/MWh pentru luna noiembrie și de 95 lei/MWh pentru luna decembrie.

Rezultatele Electrica, Nuclearelectrica și Transelectrica vor fi afectate de reintroducerea controlului prețurilor de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care este una din prevederile aceleiași OUG, anunțate de ministrul Finanțelor.

Simultan, acțiunile Erste și Raiffeisen s-au prăbușit pe bursele din regiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
oug
fiscalitate
majorare
energie