Sumele rambursate de beneficiarii creditelor acordate în cadrul ”Programului Româno-elvețian pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii”, care a avut un buget de aproape 132 milioane lei, vor fi refolosite pentru derularea în continuare a Programului de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență.
De ce anume mai au nevoie firmele în România în actualul context, cum trebuie calibrat bugetul pentru a funcționa în pandemie, ce soluții rapide de finanțare sunt la îndemână, la ce bănci poți apela și când, ce noi programe sunt pregătite de autorități și cum pot fi folosite eficient cele existente va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro - IMM-urile în criză, pentru care detalii pot fi aflate AICI. Conferința, organizată cu sprijinul UniCredit Bank ca partener principal, Roca Investments, CEC Bank și Raiffeisen Bank, va fi transmisă în direct pe site-ul profit.ro, pe pagina de Facebook Profit.ro, ca și de către postul de televiziune Profit TV.
De ce este important: În 2010, Guvernul Confederației Elvețiene și Guvernul României au semnat un Acord-cadru, în cadrul căruia Elveția acorda României un ajutor financiar în valoare de 181 milioane franci elvețieni în scopul reducerii disparităților economice și sociale față de UE. ”Programul Româno-Elvețian pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii” (PREIMM) este unul dintre proiectele care au fost susținute din contribuția elvețiană pentru România, în vederea îmbunătățirii mediului de afaceri și a facilitării accesului IMM-urilor la finanțare.
PREIMM a fost lansat în ianuarie 2014 și a fost implementat de către fostul minister pentru Mediul de Afaceri, actualul Minister al Economiei, în parteneriat cu CEC Bank până la 30 iunie 2019. Programul a avut un buget total de 131,866 milioane lei, din care: contribuția elvețiană (70%) de 92,02 milioane lei și contribuția proprie a CEC Bank (30%) – 39,44 milioane lei.
CITEȘTE ȘI DECIZIE pregătită - câți străini va lăsa Guvernul să vină la muncă în România în 2021. Anul 2020 - atipic din cauza pandemiei, dar tot au fost cerute permise de muncăPrin program au fost acordate credite de investiții în condiții favorabile pentru beneficiari (dobândă preferențială – ROBOR la 6 luni + 1%), în scopul sprijinirii dezvoltării și creșterii competitivității în 8 domenii prioritare: producție; servicii medicale; turism; comercializarea sistemelor/echipamentelor specifice economisirii de energie și a celor care utilizează resurse de energie regenerabile pentru eficientizarea propriilor activități; IT și comunicații; transporturi și depozitare; construcții; activități profesionale, tehnice și științifice.
Acum, Guvernul a pregătit o ordonanță de urgență prin care sumele acumulate în contul de tranzit deschis la CEC Bank SA în cadrul proiectului ”Programul Româno - Elvețian pentru IMM-uri”, provenind din rambursarea creditelor de către beneficiarii IMM-uri, rămân la dispoziția Guvernului României pentru a fi utilizate pentru instrumente similare.
Potrivit proiectului de ordonanță, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri intenționează utilizarea sumelor rambursate de beneficiarii creditelor acordate în cadrul ”Programului Româno - Elvețian pentru IMM-uri” pentru implementarea Programului de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, prevăzut la art. 25^1 lit. k^2) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii.
Măsura propusă se încadrează în categoria măsurilor de sprijin prevăzute în Comunicarea Comisiei - Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19.
”Adoptarea prezentei ordonanțe va permite implementarea de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a unui nou program de sprijinire a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii din România, în scopul redresării și relansării economice a acestora, în contextul crizei generate de răspândirea pandemiei COVID-19”, se arată în proiect.