Transferurile de bani de la persoanele din străinătate către România s-au ridicat, anul trecut, la 2,8 miliarde de euro, maximul ultimilor 8 ani. Astfel, România a urcat, în 2017, pe locul al treilea în UE în funcție de valoarea transferurilor personale de bani, potrivit datelor Eurostat.
Transferurile de la persoanele din străinătate către România au crescut cu 14% față de anul precedent, când au însumat 2,45 miliarde de euro.
Valoarea transferurilor din 2017 este cea mai mare din 2009 încoace, când sumele trimise în țară s-au situat la peste 3 miliarde de euro. Cel mai ridicat nivel al transferurilor personale a fost atins în 2008, când românii de peste granițe au trimis în țară 5,15 miliarde de euro. Criza financiară a provocat, în 2009, o prăbușire de circa 40% a transferurilor de la românii din străinătate, sumele de bani trimise în țară continuând să scadă până în 2014 inclusiv. În ultimii 3 ani, transferurile au reintrat pe o traiectorie ascendentă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Transferurile personale includ toate transferurile de bani între gospodăriile rezidente și nerezidente, fără a ține seama de sursa banilor, relațiile dintre gospodării sau scopul transferurilor, conceptul fiind mai amplu decât "remitențele lucrătorilor".
La nivelul Uniunii Europene, cele mai mari transferuri de bani de la persoane din alte țări au mers, anul trecut, către Portugalia (3,6 miliarde de euro) și Polonia (3,1 miliarde de euro). România este urmată în acest clasament de Marea Britanie, care în 2016 se afla înaintea țării în funcție de acest criteriu.
Cele mai mari surplusuri de transferuri personale (intrări minus ieșiri) sunt înregistrate tot în Portugalia (3 miliarde de euro), Polonia (2,8 miliarde de euro) și România (2,6 miliarde de euro). La polul opus, cele mai mari deficite sunt Franța, Germania și Marea Britanie.
87% din transferurile către România au venit din alte state membre UE, restul provenind din afara blocului comunitar.