Mai mult de jumătate (57,2%) dintre angajații români au avut, în ultimul an, cel mult 10 zile de concediu, arată datele celui mai recent studiu derulat de eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România. 20% nu au avut parte de nicio zi liberă și doar 17% și-au luat toate zilele de concediu disponibile într-un an. De altfel, 36,1% dintre respondenți au declarat că, față de anii trecuți, în ultimul an au avut mai puține zile de concediu.
Previziunile pentru această vară sunt însă mai optimiste: 73,9% dintre angajați și-au plănuit între 5 și 20 de zile de concediu, în timp ce 13,3% vor avea maximum 5 zile libere, iar 12,7% vor rămâne toată vara la birou.
În ceea ce privește bugetele rezervate pentru vacanță, 60% spun că au alocat cel mult 500 de euro. 28% vor plusa, până la 1.000 de euro, iar mai puțin de 15% sunt pregătiți să cheltuiască între 1.000 și 2.000 de euro sau chiar mai mult.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Numărul de zile de concediu pe care și le iau românii spune multe despre felul în care reușesc să se împartă între viața de la birou și cea de acasă. Dar și mai grăitor este comportamentul pe care îl au în vacanțe. 4 din 10 angajați români spun că obișnuiesc să lucreze în zilele libere, iar 14,5% dintre aceștia petrec cel puțin două ore, zilnic, în acest scop. În cea mai mare parte a cazurilor vorbim însă despre o percepție greșită pe care o au asupra nivelului de implicare pe care angajatorii îl așteaptă de la ei. Deși, într-adevăr, mai există companii în care nou veniții sunt învățați că orele suplimentare sunt obligatorii și că sarcinile de serviciu nu țin cont de zilele libere, tot mai multe companii și-au asumat un rol de educare și au început să încurajeze și uneori chiar să impună angajaților să pună punct sarcinilor de serviciu odată cu terminarea programului de lucru”, declară Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Cu toate acestea, un număr semnificativ de angajați rămân conectați la ce se întâmplă la birou atunci când sunt în vacanță. Chiar mai mult, un sfert din totalul participanților la studiul derulat de eJobs au spus că, atunci când concediul este mai scurt de o săptămână, își aleg destinația în locuri apropiate, ca fus orar, de casă, astfel încât să poată fi contactați oricând, de către colegi. 18% declară că aceasta este o regulă de la care nu se abat niciodată, în timp ce 57% nu iau în calcul acest factor.
“Mai surprinzător de atât este, însă, ce au răspuns participanții la studiu atunci când au fost întrebați dacă au fost nevoiți să-și întrerupă vreodată concediul și să se întoarcă mai devreme la birou pentru a rezolva probleme legate de muncă. 42,3%, adică aproape jumătate din total, au răspuns <<da>>”, a adăugat Bogdan Badea.
Email-ul rămâne aproape pentru toți activ, doar 9% dintre respondenți declarând că nu îl verifică atunci când sunt în concediu. Cei mai “silitori” (3,8%) au o frecvență-record de conectare la email – o dată sau de mai multe ori pe oră, în fiecare zi.
Studiul a fost derulat în perioada aprilie-mai 2018, pe un eșantion de 1.300 de respondenți, cu vârste între 18 și 56 de ani. Dintre aceștia, 56,8% sunt salariați fără funcție de conducere.