Statul concediază peste 800 de salariați din industria de apărare, după ce a decis să o retehnologizeze cu bani de la buget

Statul concediază peste 800 de salariați din industria de apărare, după ce a decis să o retehnologizeze cu bani de la buget
scris 6 oct 2015

Un număr de 808 salariați de la 10 companii din industria de apărare vor fi concediați începând cu anul acesta și până în 2017 inclusiv, aceștia urmând să primească, pe lângă ajutor de șomaj, și venit lunar de completare, în sumă totală estimată la peste 22 milioane lei, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență.

Cei 808 salariați care vor fi concediați sunt angajați ai societăților Romarm, Tohan, Carfil, Metrom, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Mija, Uzina Mecanică Cugir, Romaero și IOR. În documentul citat nu se precizează câți angajați vor fi concediați de la fiecare întreprindere. 

Urmărește-ne și pe Google News

"Având în vedere actualul context geopolitic și situațiile cu real potențial de risc la siguranța națională se impune adoptarea unor măsuri de redresare economică și financiară a operatorilor economici din industria de apărare cu capital majoritar de stat", se arată în preambulul proiectului de OUG.

Guvernul mai invocă "necesitatea realizării obiectivelor prevăzute în programele de restructurare și reorganizare ale acestora, care implică disponibilizări de personal prin măsuri de concediere colectivă, a eliminării pierderilor, eficientizării activității și valorificării optime a resurselor privind forța de muncă, redimenionarea/disponibilizarea acesteia în raport cu gradul de încărcare a capacităților cu comenzi civile și militare".

Retehnologizarea bate resursa umană

Proiectul de ordonanță de urgență cuprinde o derogare de la legislația în vigoare, pentru ca și salariații concediați colectiv de la companiile din industria de apărare să poată beneficia de venit lunar de completare.

Potrivit notei de fundamentare a draftului de OUG, cele 808 persoane care urmează să fie concediate, de anul acesta până în 2017 inclusiv, de la cele 10 companii enumerate mai sus vor primi venit lunar de completare în sumă totală de 22,01 milioane lei în perioada 2015 – 2019. În 2015 vor fi operate 197 de concedieri, urmate de alte 362 în 2016 și încă 249 în 2017.

Recent, Profit.ro a scris, în exclusivitate, că Guvernul intenționează să transfere în regim de urgență bani de la buget către companiile de stat din industria de apărare. Cu acești bani va fi început un program de modernizare a liniilor de producție de armament, muniție, material de război și reamenajare a poligoanelor de trageri, cu argumentul că este nevoie de măsuri urgente pentru protejarea securității statului.

Astfel, după ce anul trecut a șters datoriile bugetare istorice, în cuantum de 1,1 miliarde lei, pentru 15 companii din industria de apărare, Guvernul a pregătit acum o operațiune prin care aceste societăți să poată primi de urgență bani din bugetul de stat pentru repararea sistemelor de armament și muniție, modernizarea echipamentelor cu destinație specifică apărării și a poligoanelor de trageri și încercări.

"Interese esențiale de securitate ale statului"

"Contextul regional geopolitic impune întărirea capacității de apărare a României prin luarea unor măsuri urgente în vederea realizării de investiții în industria de apărare, astfel încât forțele naționale de apărare să poată fi dotate cu mijloace adecvate pentru protejarea intereselor esențiale și de securitate ale statului român, precum și pentru onorarea obligațiilor asumate în calitate de stat membru NATO și UE. Neadoptarea în regim de urgență a unor măsuri de finanțare a programelor de investiții ale operatorilor economici din industria de apărare ar conduce la afectarea gravă a intereselor esențiale de securitate ale statului român și creează vulnerabilități privind securitatea națională", sunt argumentele invocate într-un document guvernamental obținut de Profit.ro.

Fabricile de armament se vor concentra în principal pe producția de armament de infanterie, blindate și sisteme de artilerie, aerospațial și rachete, pulberi și explozivi, operațiunea urmând să fie avizată și în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

La finalizarea investițiilor, cu banii alocați din buget va fi majorat capitalul social al acestor companii.

Guvernul va anunța și Comisia Europeană despre aceste pregătiri, cu argumente în care va invoca necesitatea protejării intereselor de securitate ale statului român, astfel încât banii scoși din buget pentru firme să nu fie considerați un ajutor de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
industria de aparare
concedieri colective
venit lunar de completare
ajutor de somaj
fabrici de armament