Spania a raportat un declin istoric al economiei în trimestrul doi din 2020, reculul de 18,5% anulând toată redresarea de după criza financiară din 2008, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INE), pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.
Contracția, mai accentuată decât se așteptau analiștii - 16,6% - vine după o scădere de 5,2% în primul trimestru din 2020, provocând cea mai severă recesiune înregistrată vreodată de economia spaniolă, scrie Agerpres.
Din 15 martie, autoritățile de la Madrid au introdus unele dintre cele mai dure măsuri de izolare din Europa pentru a stopa răspândirea pandemiei. Ca urmare, consumul privat a fost unul dintre principalii factori care au afectat evoluția economiei în perioada aprilie-iunie 2020, alături de exporturi.
În ritm anual, PIB-ul Spaniei a scăzut cu 22,1%, în trimestrul doi din 2020, după un declin de 4,1% în primele trei luni din acest an.
A patra economia a zonei euro înregistrase până în primul trimestru 24 de trimestre de creștere consecutivă și începuse să se redreseze deplin după criza financiară din 2008.
Guvernul de la Madrid se așteaptă la un declin al economiei de 9,2% în 2020, și la o creștere de 6,8% în 2021. Scăderea din acest an va fi mai accentuată decât cea din timpul crizei cu care s-a confruntat Spania în perioada 2008-2013.
În urma deciziei Marii Britanii de a impune plasarea în carantină, începând de duminică, a cetățenilor britanici care revin din Spania, analiștii se așteaptă ca sectorul spaniol al turismului să se redreseze mai lent în trimestrul trei din 2020. Luna trecută, Guvernul de la Madrid a anunțat că va aloca 2,5 miliarde de euro pentru sprijinirea turismului, extinzând eforturile de protejare a sectoarelor cheie ale economiei. Spania este a doua cea mai vizitată țară din lume, după Franța, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la Produsul Intern Brut.
Și rata șomajului în Spania a urcat la 15,33% în trimestrul doi din 2020, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, pe fondul efectelor pandemiei și a reducerii numărului de turiști, arată datele publicate marți de Ministerul Muncii.