Nouriel Roubini: Una dintre provocările unei țări ca România este că au plecat "creierele". Ce trebuie făcut

Nouriel Roubini: Una dintre provocările unei țări ca România este că au plecat "creierele". Ce trebuie făcut
scris 30 iul 2020

Economistul Nouriel Roubini afirmă că una dintre provocările unei țări ca România este că au plecat "creierele", recomandarea sa fiind ca statul să investească mai mult în capitalul uman care există încă în țară. Din punctul său de vedere, România poate face mult mai multe reforme structurale, reforme instituționale, reforme judiciare și de alte feluri. El consideră că România are nevoie de un plan pe următorii ani. În ceea ce privește taxele, Roubini afirmă că, înainte ca acestea să fie crescute, sunt necesare îmbunătățirea sistemului de colectare și reducerea evaziunii fiscale.

Nouriel Roubini a fost prezent și la GALA Profit.ro de anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

”Una dintre provocările unei țări ca România este că au plecat "creierele", migrația a peste jumătate de milion de români în alte părți ale Europei. Și mulți dintre oamenii pregătiți ai României au plecat în afară. Și sunt necesare politici și stimulente pentru a aduce acești oameni înapoi acasă pentru a contribui la productivitatea țării„, a declarat Roubini la Antena 1, preluat de news.ro.

Dragoș Dabija, Accenture: Companiile din toate industriile ar trebui să se pregătească pentru probleme de securitate cibernetică intensificate în contextul COVID-19 CITEȘTE ȘI Dragoș Dabija, Accenture: Companiile din toate industriile ar trebui să se pregătească pentru probleme de securitate cibernetică intensificate în contextul COVID-19

Roubini consideră că România trebuie să investească mai mult în capitalul uman din țară, dar are nevoie și de o strategie pe termen mediu și lung pentru a crește productivitatea și a spori potențialul de creștere a țării.

”Trebuie să investiți mai mult în capitalul uman care există încă în țară. Doi: cred că România poate face mult mai multe reforme structurale, reforme instituționale, reforme judiciare și de alte feluri. Aveți nevoie de o strategie pe termen mediu și lung pentru a crește productivitatea și potențialul de creștere a țării pentru ca lumea să simtă că are oportunități de joburi, de venituri, de afaceri și antreprenoriat acasă. Economia suferă, trebuie să oferi ajutor pentru venituri pentru cei mai afectați. Cei ale căror locuri de muncă sunt în pericol sau au devenit șomeri sau sunt foarte săraci. În același timp trebuie să fii sigur că întreprinderile mici, afacerile mici, microîntreprinderile care sunt fără lichidități sau în insolvență să nu ajungă la faliment”, a declarat economistul.

Roubini consideră necesar un plan pe următorii ani. El admite că, dată fiind perioada electorală, există riscul să fie adoptate măsuri ”mai populiste”,

FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixt CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixt

”Există riscul ca, atunci când ai alegeri, să adopți politici care sunt mai populiste. Vestea bună este că o țară ca România pornește cu un nivel al datoriei publice mai mic decât media la nivel european sau al zonei euro, mai puțin de 40% din produsul intern brut, așa că această țară are spațiu fiscal. Dar, la fel de adevărat este că țara are un deficit bugetar uriaș și un mare deficit al datoriei externe, chiar înainte de criză. Este necesar să faceți un plan pe următorii ani, să aveți o consolidare fiscală”, subliniază celebrule economist.

El afirmă  că, în cele din urmă, dacă vor fi mai multe cheltuieli cu Sănătatea, dacă vor fi cheltuieli pentru infrastructura publică, trebuie să finanțeze într-un fel aceste deficite, o opțiune fiind taxele, dar subliniază că, înaintea unei eventuale creșteri, trebuie îmbunătățit sistemul de colectare și trebuie redusă evaziunea fiscală.

FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit? CITEȘTE ȘI FOTO 97% grad de satisfacție în fashion-ul bărbătesc – cine a reușit?

”Unii oameni și unele persoane plătesc partea lor de taxe și alții le evită, legal sau ilegal. Îmbunătățirea sistemului de colectare a taxelor și reducerea evaziunii fiscale ar fi politica corectă înainte de a decide să crești taxele pentru alții. Pentru că unii plătesc mult și alții evită”, a argumentat Nouriel Roubini.

A doua parte a interviului cu Nouriel Roubini va fi difuzată vineri seară, de la ora 19:00, când acesta va vorbi despre modul în care își împart lumea noile mari puteri.

viewscnt
Afla mai multe despre
roubini
romania