SpaceX, compania spațială a miliardarului Elon Musk, a devenit a doua cea mai valoroasă firmă privată din lume, cu o evaluare de peste 100 de miliarde de dolari, în urma unei vânzări de acțiuni către investitorii existenți.
SpaceX a convenit un acord cu investitorii noi și existenți pentru vânzarea unor acțiuni în valoare de până la 755 de milioane de dolari de la persoane din interiorul companiei, la prețul de 560 de dolari pe unitate, au declarat persoane apropiate acordului, mărind evaluarea companiei la 100,3 miliarde de dolari, transmite CNBC, citat de News.ro.
Compania nu a vândut acțiuni noi de această dată, au spus sursele, oferta fiind o vânzare secundară, de acțiuni existente.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noul preț al acțiunilor reprezintă o creștere de 33% de la evaluarea anterioară a SpaceX, de 74 de miliarde de dolari, la un preț de 419,99 de dolari pe acțiuni, din luna februarie, când compania a atras aproape 1,2 miliarde de dolari.
SpaceX a efectuat în februarie tot o tranzacție secundară, cu un acord de vânzare a unor acțiuni de până la 750 de milioane de dolari.
Noua evaluare face din SpaceX una dintre rarele companii private care sunt de 100 de ori mai valoroase decât companiile ”unicorn”.
Astfel, SpaceX a devenit a doua cea mai valoroasă compania privată din lume, după compania chineză Bytedance și înaintea firmei Stripe, care oferă servicii financiare prin intermediul tehnologiei, potrivit datelor CB Insights.
CNBC a obținut informațiile pe surse, în condiții de confidențialitate, pentru că SpaceX nu este o companie tranzacționată public, iar finanțarea este privată.
SpaceX nu a răspuns unei solicitări de informații din partea CNBC.
Evaluarea companiei a crescut în ultimii câțiva ani, în timp ce SpaceX a atrs miliarde de dolari pentru a-și finanțare două proiecte majore consumatoare de bani, Starship și Starlink.
CITEȘTE ȘI FMI: Avansul economiei mondiale în 2021 ar putea fi sub estimarea de 6% din iulieStarlink este proiectul prin care SpaceX vrea să construiască o rețea de internat interconectată cu mii de sateliți, cunoscută în industria spațială drept o constelație, pentru a oferi internet de mare viteză utilizatorilor aflați oriunde pe planetă.
SpaceX a lansat până în prezent 1.740 de sateliți , iar rețeaua are peste 100.000 de utilizatori din 14 țări, care particip la un proiect public beta (de probă) la prețul de 99 de dolari pe lună.
Starship este o rachetă uriașă, de generație viitoare, desvoltată de SpaceX pentru a transporta mărfuri și pasageri către Lună și Marte. Compania testează prototipuri la un centru din sudul Texasului și a efectuat numeroase teste cu zboruri scurte. Următoarea etapă de testare este lansarea rachetei pe orbită, SpaceX așteptând aprobarea autorităților de reglementare pentru următoarea lansare.