Șeful Băncii Angliei: Economia britanică nu este pregătită pentru un Brexit dur și riscă să aibă contracții trimestriale. Lira reacționează

Șeful Băncii Angliei: Economia britanică nu este pregătită pentru un Brexit dur și riscă să aibă contracții trimestriale. Lira reacționează
scris 7 feb 2019

Economia Marii Britanii nu este pregătită pentru un Brexit “dur”, fără încheierea unui acord cu Uniunea Europeană și fără o perioadă de tranziție, potrivit guvernatorului Băncii Angliei, care apreciază că un astfel de scenariu crește probabilitatea unei contracții trimestriale a produsului intern brut.

Banca centrală a revizuit puternic în scădere proiecțiile privind avansul economiei britanice în 2019, de la 1,7% la 1,2%, cel mai slab ritm de creștere din ultima decadă, citând incertitudinile legate de viitoarele relații comerciale cu UE și încetinirea economiei globale.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu 50 de zile înainte de ieșirea oficială a Marii Britanii din blocul comunitar, programată pentru 29 martie, premierul Theresa May încearcă încă să obțină sprijinul partidelor politice pentru acordul de ieșire negociat cu Comisia Europeană.

BNR explică decizia de menținere a dobânzii cheie. Inflația va continua să scadă, incertitudini și riscuri fiind aduse de noile măsuri fiscale și bugetare și de nefinalizarea bugetului CITEȘTE ȘI BNR explică decizia de menținere a dobânzii cheie. Inflația va continua să scadă, incertitudini și riscuri fiind aduse de noile măsuri fiscale și bugetare și de nefinalizarea bugetului

“Ceața” care înconjoară Brexitul creează tensiuni în economie, punând presiune pe piața locuințelor și afectând încrederea investitorilor, a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, după ședința de politică monetară de joi, citat de Bloomberg și The Guardian.

Șeful băncii centrale apreciază că economia britanică, care dă deja semne de încetinire,  nu este pregătită pentru un Brexit fără acord și fără o perioadă de tranziție. Un astfel de scenariu mărește șansele înregistrării unei rate negative de creștere a produsului intern brut pe parcursul unuia sau a mai multor trimestre, a spus Carney.

Lira britanică s-a depreciat până la un minim intraday de 1,2853 dolari după comentariile lui Carney, însă a recuperat ulterior, iar în jurul orei 16:30 era cotată la 1,2978 dolari, în urcare cu 0,36% față de referință.

Pe piața de capital, indicele reprezentativ FTSE 100 se deprecia cu 0,40%, tras în jos de sectorul bancar.

Banca Angliei a menținut dobânda de referință la 0,75% în ședința de astăzi, în linie cu estimările analiștilor, însă a reiterat că dobânzile vor crește gradual în următorii doi ani, dacă Marea Britanie va reuși să evite un Brexit fără acord.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca angliei
mark carney
economie
brexit dur
contractie
recesiune