BNR a menținut dobânda cheie la 2,5%. Un sondaj Bloomberg anticipează păstrarea nivelului încă cinci ședințe, pe fondul unei "paralizii" provocate de noua taxă pe activele bancare

BNR a menținut dobânda cheie la 2,5%. Un sondaj Bloomberg anticipează păstrarea nivelului încă cinci ședințe, pe fondul unei "paralizii" provocate de noua taxă pe activele bancare
scris 7 feb 2019

Consiliul de Administrație al BNR a menținut astăzi rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an. Neschimbate au rămas și dobânzile pentru facilitatea de depozit, la 1,5%, și pentru cea de creditare (3,5%), precum și nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obilgatorii aplicabile pasivelor în lei și valută ale băncilor. Analiștii intervievați de Bloomberg anticipează menținerea dobânzii cheie în România la 2,5% pentru încă 5 ședințe de politică monetară consecutive, în contextul unei "paralizii" generate de noua taxă pe activele bancare.

Potrivit guvernatorul Mugur Isărescu, taxa, care se aplică atunci când ROBOR trece de pragul de 2%, diminuează eficiența și flexibilitatea politicii monetare.

Urmărește-ne și pe Google News
Onboardingul merită luat în serios CITEȘTE ȘI Onboardingul merită luat în serios
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cu excepția unui singur economist, participanții la sondajul Bloomberg anticipau că BNR nu va majora dobânda cheie , în contextul în care care inflația a revenit în intervalul țintit.

Pentru ședință de politică monetară de astăzi a BNR, a doua din acest an, analiștii anticipaseră menținerea nivelului actual al dobânzii de referință. În ianuarie, Consiliul de Administrație al BNR a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,5% pe an. Totodată, BNR a decis menținerea la 1,5% pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit și la 3,5% pe an a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard), precum și păstrarea păstrarea nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii în lei și valută.

GRAFICE Dobânzile la depozite și la credite au scăzut, pe fondul excesului de lichiditate. Depozitele populației sunt în continuare mai slab remunerate decât cele ale firmelor CITEȘTE ȘI GRAFICE Dobânzile la depozite și la credite au scăzut, pe fondul excesului de lichiditate. Depozitele populației sunt în continuare mai slab remunerate decât cele ale firmelor

"Datele economice sunt vioara a a doua față de evoluțiile pe plan politic. Taxa pe lăcomie va reduce cel mai probabil spațiul de manevră al băncii centrale din punct de vedere al ratelor de dobândă", a declara Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est la UniCredit Bank Londra, citat de Bloomberg.

Deși inflația în România este la minimul ultimului an și economia încetinește, o prăbușire a monedei locale la minimul record este de natură să alimenteze presiunile de creștere a prețurilor în următoarele luni, iar lasă băncii cenntrale un spațiu de manevră redus, notează publicația americană.

Menținerea dobânzii cheie în România este în linie cu politica monetară din regiune. Polonia  a menținut miercuri nivelul dobânzii de referință la minimul istoric. Cehia și Serbia ar urma, potrivit analiștilor, să păstreze nivelul dobânzii la ședințele de astăzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
bloomberg
dobanda
bnr
taxa active bancare
robor
taxa lacomie
politica monetara