Șeful ARB: Sistemul bancar românesc e puțin atractiv și pentru investitori, și pentru angajați

Șeful ARB: Sistemul bancar românesc e puțin atractiv și pentru investitori, și pentru angajați
scris 17 nov 2015

Rezultatele băncilor din România și tăierile de costuri din ultimii ani le fac, în momentul de față, puțin atractive și pentru investitori globali, și pentru angajați, arată o prezentare susținută de președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu, la seminarul EU-Cofile, organizat la Sinaia de ARB și Alpha Bank.

Cu o rentabilitate medie negativă a capitalurilor proprii (ROE de -4,5%) în perioada 2010-2014 și cu un cost mediu pe angajat de 19.000 de euro, sistemul bancar românesc este puțin atractiv pentru oricare dintre stakeholderi – investitori sau angajați – comparativ cu companii din alte domenii și cu bănci din regiune sau globale, a arătat șeful ARB.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, în privința atractivității pentru investitori, băncile locale sunt întrecute de companiile de utilități din România (medie ROE 7%) și din UE (medie ROE 13%), de băncile din regiunea Europei Centrale și de Est (medie ROE 10%) și de cele globale (medie ROE 7%), precum și de companiile globale (ROE 21%) și de subsidiarele lor locale (ROE 18%).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Atractivitatea pentru angajați este mai redusă la companiile locale de utilități, unde costul mediu pe angajat nu depășește 17.000 de euro pe an, cu 2.000 de euro sub nivelul din sistemul bancar autohton.

Considerabil mai atractive sunt, însă, subsidiarele locale ale companiilor globale – 25.000 euro pe angajat, precum și băncile din regiunea central și est europeană – 27.000 euro pe angajat. Diferența este uriașă față de companiile globale – 44.000 euro, companiile de utilități din UE – 61.000 euro și băncile globale – 102.000 euro pe angajat, cele din urmă fiind campioanele recompenselor pentru angajați, avantajați mai mult decât investitorii, prin rentabilitatea capitalului.

Datele prezentate de președintele ARB au ca surse Thompson Reuters, companiile, Ministerul Finanțelor

„Sistemul bancar local a fost campionul reducerilor de costuri în regiune în perioada 2008-2013”, ajustările continuând și în 2014, a arătat șeful ARB. Numărul de angajați în băncile din România s-a redus cu 19%, în intervalul menționat, în timp ce în Cehia a crescut cu 1%, iar în Ungaria a scăzut cu 10%, iar în Polonia cu doar 7%.

Costurile totale cu angajații au fost tăiate cu 17%, în condițiile în care la băncile din Cehia au avansat cu 12%, la cele din Polonia cu 13%, iar în Ungaria s-au redus cu 6%.

Și numărul de unități bancare s-a diminuat în România cu 28%, mult peste reducerea de 11% din Ungaria. Prin comparație, în Cehia, rețelele teritoriale bancare au crescut cu 7%, iar în Polonia cu 9%.

Veniturile operaționale au coborât cu 17%, de la 5,16 miliarde de euro, în 2008, la 4,3 miliarde de euro. Ajustând pentru veniturile operaționale extraordinare obținute din tranzacționarea acțiunilor, scăderea veniturilor operaționale este chiar mai mare, de circa 25%, până sub 3,9 miliarde de euro. Reducerea s-a produs sub impactul a trei presiuni, una exercitată de piață, alta venind din zona schimbărilor legislative, iar alta din schimbarea regulilor produsă în condițiile inovațiilor tehnologice.

Văzută prin ochii potențialilor investitori, atractivitatea sistemului bancar local s-a deteriorat considerabil mai ales anul trecut, când rentabilitatea capitalurilor a fost de -12,5%. La jumătatea anului în curs, indicatorul era de +6,4%, acesta nefiind însă o garanție pentru o îmbunătățire semnificativă și la finele anului, dat fiind că și în 2014, în iulie, se situa peste 4%.

Media rentabilității capitalurilor proprii în perioada 2010-2014, de -4,5%, expune băncile locale unei comparații nefavorabile cu numeroase companii din România.

Spre exemplu, indicatorul a fost, în același interval, de 56% la Renault, 45% la Samsung Electronics, 27% la Nestle, 26% la Mondelez România, 34% la Microsoft, 28% la Orange, 15% la OMV Petrom și la Coca Cola, 11% la Kaufland, 6% la Procter&Gamble. Au existat și subsidiare locale ale unor companii globale care cu rentabilitate negativă (ex. Ursus Breweries, cu -5%, sau Arcelor Mittal, cu -18%)

Și companiile locale de utilități par mai atractive pentru investitori decât băncile, din perspectiva rentabilității capitalului, media pe intervalul amintit fiind de 13% la Transgaz, 10% la GDF Suez, E.ON Distribuție România și Enel Distribuție Dobrogea, 5% la Transelectrica sau 4% la CEZ.

Îmbunătățirea atractivității băncilor locale pentru investitori și angajați este dificilă, dată fiind existența unui cerc vicios. Impactul unor cheltuieli fixe (cheltuieli reglementate) face imposibilă îmbunătățirea randamentului capitalurilor proprii dacă nu continuă reducerea anvelopei salariale sau creșterea veniturilor, inclusiv prin preț, arată prezentarea șefului ARB. Mai departe, însă, continuarea reducerii cheltuielilor cu angajații va conduce la o deprofesionalizare și mai accentuată a personalului bancar, sistemul bancar fiind în antiteză cu cel global și chiar cu cel din Europa Centrală și de Est, iar în absența unei creșteri semnificative a cerereii (sau o reducere a condițiilor de risc), o reștere a veniturilor e greu de realizat în absența creșterii prețurilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
salarii
investitii
roe
sergiu orescu