Patronatele bancare: Legea privind darea în plată ar crea consecințe negative ireversibile pentru sistemul bancar și pentru creditare

Patronatele bancare: Legea privind darea în plată ar crea consecințe negative ireversibile pentru sistemul bancar și pentru creditare
scris 11 nov 2015

Băncile reacționează după ce Comisia de buget din Camera Deputaților a avizat pozitiv un proiect de lege prin care debitorii vor putea scăpa de credite dacă lasă băncii casa ipotecată. Patronatele bancare spun că adoptarea proiectului de lege ar produce consecințe negative ireversibile asupra sistemului bancar, prin inducerea unei instabilități prelungite și reducerea drastică accesului clienților la creditele imobiliare și ipotecare.

Românii cu case sub valoarea creditelor contractate ar putea să scape de povara financiară prezentând băncii cheile imobilului ipotecat, potrivit unui proiect de lege promovat de parlamentari de la toate partidele, care a trecut de Senat și va intra pentru raportul final la Comisia Juridică din Camera Deputaților.

Urmărește-ne și pe Google News

Bancherii avertizează, însă, că acest proiect de lege este periculos pentru sistemul bancar din România, pentru că va induce o instabilitate pe termen lung, și reclamă faptul că a fost avizat fără prezența lor în Comisie, deși avizul acesteia este doar consultativ pentru comisia de fond.

"În formă să actuală, legea va genera înăsprirea creditării ipotecare până la un nivel care va restricționa drastic accesul la credite ipotecare; subliniem în mod particular faptul că tinerii din România au, conform statisticilor Eurostat, una dintre cele mai dramatice situații locative din UE", se arată într-o poziție adresată Parlamentului de către Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), una dintre cele două organizații profesionale ale bancherilor locali.

Legea ar aduce beneficii mai degrabă celor care se vor dovedi dezvoltatori imobiliari individuali, având în vedere că persoanele aflate în dificultăți de a plăti creditul de casă consideră părăsirea locuinței drept ultima opțiune, arată CPBR.

Textul se suprapune nejustificat și cu legislația privind insolvența persoanelor fizice, care prevede ușurarea poverii financiare pentru persoanele supraîndatoraate, mai arată CPBR, care este de opinie că proiectul parlamentarilor excede cadrul de aplicare a directivelor europene și va atrage infringementul asupra statului român.

Proiectul încalcă și dispozițiile din Codul Civil, spun bancherii, pentru că legea s-ar aplica retroactiv. De asemenea, Directiva Europeană 17 din 2014 privind creditele imobiliare, citată în expunerea de motive a proiectului, care permite utilizarea unor mecanisme ca cel din proiectul de lege, interzice în schimb aplicarea la contractele în vigoare, arată CPBR.

Directiva citată mai impune statelor să se asigure că există mecanisme prin care creditorii pot recupera sumele restante prin executări silite, în timp ce proiectul de față încalcă această normă, porivit Consiliului.

"Nu în ultimul rând, în formă sa actuală, legea promovează indisciplina contractuală, legitimând instabilitatea și imprevizibilitatea legislativă referitoare la mecanismele normale de piață, ceea ce este de natură a crea prejudicii serioase încrederii investitorilor și stabilității sistemului bancar din România", se arată în poziția Consiliului, semnată de Bogdan Preda, Director Executiv Relații Publice și Instituționale

Dacă debitorii vor avea posibilitatea să lase locuința băncii, atunci piața imobiliară ar putea fi inundată, iar prețurile ar urma să scadă, cu efecte asupra sectorului construcțiilor și a întregii economii, sunt de părere bancherii.

"Adoptarea Proiectului de Lege considerăm că ar putea conduce inclusiv la saturarea pieței imobiliare, chiar la un potențial dezechilibru la nivel macroeconomic, din moment ce s-ar ajunge la o rambursare a creditului în imobile și nu în prestații de ordin pecuniar", scrie în poziția CPBR.

Consiliul critică și lipsa oricăror criterii privind situația financiară a debitorilor care vor să lase casa băncii și fac trimitere la o lege similară din Spania care se adresează doar celor mai împovărați datornici.

Bancherii spun că în momentul de față au pus la dispoziția clienților oferte prin care aceștia să-și reducă povara financiară.

Membrii CPBR, organizație patronală înființată în aprilie 2014, sunt Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, ING Bank, Bancpost și Volksbank România. Cele șapte bănci care compun CPBR dețin mai mult de jumătate din totalul activelor bancare din sistem, angajații acestora reprezentând peste o treime din totalul lucrătorilor în sectorul bancar.

viewscnt
Afla mai multe despre
patronatele bancare
legea privind darea in plata
darea in plata