Franța, Germania, Italia, Letonia, Olanda și Spania au adoptat o declarație comună prin care cer înființarea unei noi autorități de supraveghere care să preia de la statele membre ale Uniunii Europene autoritatea pentru combaterea spălării de bani, a anunțat Reuters sâmbătă. Cele șase țări consideră că este nevoie de un organism de supraveghere "central", pentru a opri fluxurile de bani murdari din sistemul financiar al UE, informează Agerpres.
Inițiativa a apărut după o serie de scandaluri legate de bănci europene. Mai multe instituții de credit au fost închise în Letonia, Malta și Cipru, pentru spălare de bani, iar bănci mari din țările baltice și din nordul Europei au fost implicate în tranzacții de miliarde de euro cu bani murdari, prin filiala din Estonia a Danske Bank - un scandal la nivel continental.
Necesitatea unei autorități europene este susținută de istoricul multor eșecuri ale organismelor naționale de supraveghere, care ar fi trebuit să identifice și să blocheze spălarea de bani, se arată în declarația celor șase țări. "Când sunt în joc interese financiare mari, există riscul ca supraveghetorii naționali să fie influențați direct sau indirect de instituțiile supravegheate sau de grupuri de interese", afirmă documentul.