Salariile au crescut în ultimul an cu 18% la stat și cu 10% în sectorul privat

Salariile au crescut în ultimul an cu 18% la stat și cu 10% în sectorul privat
scris 9 feb 2017

Câștigurile salariale din sectorul bugetar au crescut, în perioada decembrie 2015 - decembrie 2016, cu 17,7%, de aproape două ori mai repede decât salariile din sectorul privat, care au avansat cu 9,8% în aceeași perioadă, arată un raport publicat joi de analiștii ING Bank, care își bazează calculele pe datele publicate dimineață de Institutul Național de Statistică (INS).

Datele publicate joi de INS arată că, în decembrie, câștigul salarial mediu net la nivel național, care include atât salariile, cât și bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajații, a crescut în decembrie 2016 cu 11,4% față de decembrie 2015, până la 2.354 lei (521 euro).

Urmărește-ne și pe Google News

"Creșterea salariilor din sectorul privat în decembrie 2016 comparativ cu octombrie 2016 (lună neinfluențată de acordarea de prime, n.r.) arată cât de generoși au fost angajatorii. Iar pentru anul trecut, majorarea cu 12,7% este sub rata de 13,9% înregistrată în 2015, dar peste ratele din cei mai mulți ani de după criză", se arată în raportul ING, citat de news.ro.

Bugetarii câștigă în medie cu 400 lei lunar mai mult decât angajații din sectorul privat. Diferențele salariale prezentate în detaliu CITEȘTE ȘI Bugetarii câștigă în medie cu 400 lei lunar mai mult decât angajații din sectorul privat. Diferențele salariale prezentate în detaliu

Analiștii avertizează că majorarea salariilor mult peste avansul productivității afectează competitivitatea României.

"Vedem probleme potențiale legate de competitivitate, în condițiile în care România continuă să înregistreze cele mai mari rate de creștere ale costului cu forța de muncă din Uniunea Europeană", arată raportul menționat.

Creșterea salariilor a accelerat în ultimele luni ale anului 2015, după ce s-au aprobat mai multe majorări salariale consistente în sistemul bugetar.

De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sănătate și în domeniul asistenței sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie  s-au majorat cu 15% salariile din învățământ și cu 10% salariile celorlalți bugetari.

TABEL Haosul salarizării: Bugetari cu aceeași funcție și salariu diferit, consilier juridic plătit mai prost ca un șofer CITEȘTE ȘI TABEL Haosul salarizării: Bugetari cu aceeași funcție și salariu diferit, consilier juridic plătit mai prost ca un șofer

În urma acestor majorări, diferența dintre salariile bugetarilor și câștigurile din companii s-a adâncit puternic.

În 2014, câștigul mediu al bugetarilor era cu 13% peste nivelul din sectorul concurențial, iar în 2015 ecartul a urcat la 16%, arată datele publicate de Comisia Națională de Prognoză (CNP).

Pentru 2016, prognozele oficiale arătau că venitul mediu brut lunar din sectorul bugetar va depăși cu 23% câștigul brut din sectorul concurențial, care include companiile. 

viewscnt
Afla mai multe despre
salarii
bugetari
privat