Falimentul companiei Astra Asigurări are toate șansele să devină studiu de caz pentru studenții de la Drept. În ciuda legii și a opoziției majorității componenților Comitetului Creditorilor, KPMG a reușit să obțină votul Adunării Creditorilor pentru majorarea numărului de membri în Comitet de la 5 la 7, deși în lege nu este prevăzută posibilitatea unui astfel de număr. Mutarea este necesară pentru a face loc în comitet Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA).
Surse direct implicate au arătat, pentru Profit.ro, că lichidatorul Astra Asigurări încearcă astfel să-ți asigure susținerea FGA, care a devenit deja cel mai mare creditor al fostei companii de asigurări, a cărui creanță crește pe măsură ce achită daunele asiguraților Astra.
Miza rămânerii la timona procedurii de lichidare este uriașă, deși KPMG a eșuat în îndeplinirea principalului său scop asumat, anume transferul afacerii Astra, cu tot cu portofoliul încă activ la data intrării în faliment, ca business funcțional.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit unui raport Deloitte, comandat chiar de către KPMG, deținerile imobiliare ale Astra se ridică la câteva zeci de milioane de euro. În condițiile în care lichidatorul a propus și a obținut un onorariu variabil de 4,3% din valoarea oricăror active valorificate, pentru KPMG miza rămânerii la Astra este de câteva milioane de euro.
Majorarea numărului de membrii ai comitetului creditorilor este o situație unicat în România, având în vedere că Legea 85/2014 a Insolvenței are prevederi clare în această privință. “…în cadrul primei ședinte a adunării creditorilor, aceștia vor putea alege un comitet format din 3 sau 5 creditori”, arată legea.
Din cei 5 membrii actuali ai comitetului creditorilor, trei s-au opus propunerilor KPMG (ANAF, Allianz Țiriac și Uniqa) și doar doi au fost pentru (Omniasig și Generali). Surse apropiate situației spun că membrii care s-au opus se gândesc deja să conteste măsurile propuse de lichidatorul Astra Asigurări.
Administratorul judiciar, împreună cu Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), au promovat majorarea numărului de membrii în ciuda faptului că aveau la îndemână o soluție perfect legală și greu interpretabilă pentru a aduce în Comitet Fondul de Garantare.
KPMG ar fi putut propune în Adunarea Creditorilor reducerea numărului de membrii de la 5 la 3. Având în vedere că FGA este deja cel mai mare creditor, cu peste 22% din creanțe, dar și că lichidatorul se află într-o relație de colaborare cu mai mulți creditori propunerea ar fi avut șanse foarte mari de a fi aprobată.
Ulterior, s-ar fi trecut, conform legii, la revotarea componenței Comitetului, iar FGA ar fi intrat cu siguranță având în vedere că deține peste 22% din creanțele totale.
Cu toate acestea, KPMG a mers pe varianta majorării, invocând un anumit tip de practică a instanțelor, de care reprezentanții majorității creditorilor nu aveau cunoștiință, dar și o interpretare proprie a legei insolvenței, recunoscută ca atare. La capitolul bănci, legea arată că Fondul de Garantare trebuie să fie neapărat membru al comitetului creditorilor. KPMG a extrapolat acest articol și pentru asigurări.
Reasigurare pentru nimic și decizii contestate
Procesul de lichidare a companiei Astra Asigurări a fost unul controversat încă de la început, adică din august 2015, când ASF a decis să ridice licența Astra și, ulterior, să propună drept lichidator societatea KPMG.
Cum a mai arătat Profit.ro în repetate rânduri, KPMG a eșuat în a-și atinge scopul propus inițial, anume transferul portofoliului Astra Asigurări. În ciuda acestui fapt, susținută continuu de la vârful ASF, chiar de către președintele Mișu Negrițoiu, KPMG a continuat să rămână lichidator și să ia decizii, de multe ori contestate de creditori.
Chiar FGA, de exemplu, care astăzi lucrează în parteneriat cu KPMG, are pe rolul Tribunalului București o contestația care a primit termen pentru luna martie 2017 și care aduce în discuție decizia KPMG de a prelungi contractele de reasigurare pentru portofoliul aproape nul rămas la Astra Asigurări.
Aceste contracte de reasigurare au fost, de altfel, una dintre obsesiile KPMG, care a insistat să le aibă, în ciuda opoziției repetate a creditorilor, a FGA și, la un moment dat chiar a ASF.
De această dată, însă, măsura KPMG de a prelungi contractele este foarte greu de înțeles, având în vedere că portofoliul Astra este limitat la câteva grupuri de polițe care au fost prelungite automat și care nu mai reprezintă nici 1% din portofoliul inițial.
Mai mult, spun sursele Profit.ro, KPMG a încheiat reasigurare inclusiv pentru zona de RCA, acolo unde nu mai există nici măcar o poliță validă. Costul reasigurării a fost de peste 100.000 de euro, plătit din deținerile Astra, care se situează, încă, la peste 30 de milioane de lei.
Miza de la Astra, într-un raport confidențial: imobile de zeci de milioane de euro și alte zeci de milioane în conturi
Chiar rămasă fără principalul activ, portofoliul de polițe care a expirat aproape integral, Astra este încă atragătoare. Compania nu numai că mai are în conturi peste 30 de milioane de lei și încă mai are de încasat rate de primă, dar deține și bunuri imobiliare de zeci de milioane de euro. Valorificarea acestora se află la dispoziția lichidatorului, în speță KPMG Restructuring.
Datele sunt prezentate într-un raport cu titlul “strict confidențial” realizat de Deloitte la cererea KPMG și consultat și de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Control ASF la Asirom. Liderul pieței asigurărilor și-a sacrificat clienții vechi de dragul vânzărilor noiConcret, la data de 31 decembrie 2015, dată de la care niciun activ al Astra nu a fost înstrăinat, compania deținea active totale cu o valoare contabilă de 162 de milioane de lei. Potrivit Deloitte, valoarea “obtenabilă în cazul unei vânzări” era, la acea dată, de peste 103 milioane de lei. Onorariul KPMG la acest nivel de preț, ar fi de circa 5 milioane de lei, adică peste 1 milion de euro.
Doar activele imobiliare ale Astra, spune Deloitte, aveau o valoare de piață de 65 de milioane de lei și un preț “obtenabil în caz de vânzare” de circa 37 de milioane de lei. Astra deține încă sute de clădiri și apartamente în aproape toate orașele medii și mari ale țării.
Evaluarea Deloitte ia în calcul acordarea unor discounturi de lichidare între 25%, în cazul apartamentelor din Bucrești, și 60% în cazul terenurilor din orașele denumite “secundare”, adică orașe mici.
Registrul comerțului arată că Astra are acțiuni în mai multe companii, printre care Intercontinental
În total, Profit.ro a identificat șapte companii fără legătură cu asigurările unde Astra este acționar și încă două societăți care au legătură cu domeniul de activitate al asigurătorului. Potrivit legii, toate aceste acțiuni vor merge la masa credală a Astra și vor dispărea, prin urmare, din portofoliul familiei Adamescu. Cea mai importantă deținere a Astra este, din analiza Profit.ro, cea de la Compania Hotelieră Intercontinental.
Astra, prin Agenția sector 3, are aproape 17% din titlurile operatorului hotelului Intercontinental și este al doilea mare acționar după un offshore cipriot despre care presa a scris că este controlat tot de Adamescu.
Participarea Astra la capitalul social a fost de 13,6 milioane de lei, valoare apropiată de prețul care ar putea fi obținut dacă participația ar fi vândută la bursă. Aceeași companie de asigurări falimentară deține aproximativ 6% din titlurile World Trade Center București (societate aflată, de asemenea, în insolvență), dar și jumătate din acțiunile Germanischer Lloyd Industrial Services România, o companie specializată în certificări pentru manageri, produse și sisteme, deținută împreună cu grupul german DNV-GL.
Prin intermediul unor firme care au ca acționar majoritar societatea Astra, intrată în faliment, erau controlate și clădirile care funcționau ca sedii, dar și societatea care organiza cursuri de pregătire pentru angajații proprii (Astra Activ Imob, Astra Safe Imob și Astra Training). Niciuna dintre cele trei firme nu este în insolvență.
Nu în ultimul rând, Astra are 15% din titlurile Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor, entitatea care încheie asigurările obligatorii de locuință.
În luna august a anului trecut, după un an și jumătate de administrare specială, ASF a decis să ceară falimentul Astra, iar pe data de 28 aprilie 2016, Curtea de Apel București a decis că societatea Astra Asigurări este falimentară.
Fondul de Garantare a Asiguraților a început plata despăgubirilor către clienții Astra și către terții păgubiți de aceștia. Valoarea maximă a despăgubirilor estimate de FGA ar fi de aproximativ 550 de milioane de lei.
În momentul în care i s-a cerut falimentul, Astra mai avea în portofoliu 2,5 milioane de polițe de asigurare și 1,8 milioane de clienți.