S&P a confirmat calificativele României la BBB-/A-3

S&P a confirmat calificativele României la BBB-/A-3
scris 9 oct 2015

Standard&Poor’s (S&P) a confirmat vineri calificativele României pentru datoriile pe termen lung și scurt în valută și în moneda locală, la BBB-/A-3, cu perspectivă stabilă, în contextul continuării procesului de consolidare la nivelul bugetului de stat și a perspectivelor economice relativ stabile, însă instituția a avertizat că ratingurile suverane sunt limitate de un cadru de guvernanță inadecvat, în pofida eforturilor depuse de autorități pentru reducerea corupției.

Economia României a beneficiat în acest an de un puternic impuls fiscal prociclic, vizibil mai ales în scăderea TVA pentru produsele alimentare și în creșterea salariului minim, care a dus la creșterea consumului, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, consumul intern a fost stimulat de scăderea prețului petrolului pe piețele internaționale, dar și de creșterea veniturilor gospodăriilor.

"Deși mediul fiscal actual a sprijinit creșterea consumului, estimăm că nivelul investițiilor din acest an se va situa la circa o treime din valoarea de vârf atinsă înaintea crizei", potrivit comunicatului.

S&P estimează un avans al produsului intern brut de 3% în 2015 și o creștere economică medie de 2,6% în perioada 2016-2017.

Creșterea economică ar putea fi limitată de menținerea la un nivel scăzut a ratei de absorpție a fondurilor europene, de investiții scăzute în sectorul public, de un climat extern incert, amplificat de riscurile geopolitice, precum și de un nivel sub așteptări al investițiilor străine directe.

De asemenea, o recuperare sub estimări a creditării din sectorul privat ar putea mări presiunea pe scădere, la fel ca și o posibilă creștere a salariilor peste evoluția productivității.

Agenția de evaluare financiară notează că menținerea calificativelor acordate României se datorează nivelului moderat de îndatorare externă și fiscală al țării, precum și perspectivelor de creștere economică relativ stabile.

"Calificativele sunt constrânse de calitatea scăzută a guvernanței, în ciuda eforturilor recente pentru reducerea corupției, precum și de un nivel redus al PIB pe cap de locuitor raportat la statele din regiune, de 9.000 dolari, și de ponderea datoriei în valută din sectorul privat, care, deși a intrat pe o pantă descendentă, se menține încă la un nivel ridicat, ceea ce poate limita transmiterea măsurilor de politică monetară", se arată în comunicat.

În opinia analiștilor S&P, măsurile de relaxare fiscală adoptate de Guvern, printre care reducerea TVA de la 24% la 19% până în 2017, modificarea contribuțiilor sociale, precum și o serie de scutiri de taxe și scăderea accizelor, vor duce la majorarea deficitului fiscal spre 3% din PIB în 2017.

În contextul alegerilor parlamentare din 2016, agenția estimează că guvernul va introduce noi măsuri de relaxare fiscală, care vor pune presiune suplimentară pe bugetul de stat.

"Propunerile privind creșterea salariilor în sectorul public sunt un exemplu de un altfel de risc. În fapt, calendarul electoral și o serie de evenimente care au loc în sfera politică din România, precum procesul premierului Victor Ponta, ar putea genera un nou val de măsuri populiste", se arată în comunicat.

S&P anticipează că gradul de îndatorare guvernamentală va atinge un vîrf de 43% din PIB în 2018, față de proiecția anterioară, care indica un prag maxim de 41% în 2017.

Puțin peste jumătate din datoria brută guvernamentală este denominată în valută, în special în euro, ceea ce sugerează o anume vulnerabilitate la mișcările adverse de curs, notează agenția.

viewscnt
Afla mai multe despre
standard & poor's
s&p
calificative
rating
ratinguri
romania