Agențiile de securitate ruse au anunțat sâmbătă că un program de spionaj a fost identificat în rețelele informatice a peste 20 de organizații, inclusiv instituții de stat și companii militare. Prezența programului de spionaj poate să indice un posibil atac cibernetic coordonat, transmite Reuters, potrivit News.ro.
Serviciul Federal de Securitate (FSB) a explicat că programului virusat, precum și modul în care acesta a infectat rețelele informatice, este similar cu cazuri anterioare de spionaj cibernetic descoperite în Rusia, precum și în alte state ale lumii. Însă, agenții FSB nu au dat informații cu privire la vreun stat suspectat de orchestrarea atacului.
”Resursele informatice ale agențiilor guvernamentale, ale instituțiilor militare și științifice, precum și ale companiilor din industria apărării și a altor entități implicate în infrastructura crucială a statului au fost infectate”, se arată într-un comunicat al FSB.
Anunțul serviciilor de securitate ruse vine după ce presa americană a scris că hackerii guvernamentali ruși ar fi orchestrat un atac cibernetic asupra a două entități ale Partidului Democrat, precum și asupra calculatoarelor folosite de campania democratei Hillary Clinton.
Reprezentanții campaniei electorale au declarat că hackerii au obținut acces prin intermediul unui program analitic folosit pe calculatoarele angajaților fostului secretar de stat și menținut de Comitetul Național Democrat (DNC).
Între timp, Comitetul Congresional de Campania Democrată, care reprezintă aripa destinată strângerii de fonduri din cadrul Partidului Democrat, a anunțat că sistemul său informatic a fost ținta unui atac cibernetic asemănător. Datele colectate din calculatoarele celor două instituții democrate, precum și din calculatoarele folosite de campania democratei Hillary Clinton, conțin discuții confidențiale despre alegători și finanțe.
Purtătoarea de cuvânt a Comitetului Congresional de Campanie Democrată, Meredith Kelly, a declarat că democrații au apelat la o agenție de investigație după descoperirea scurgerii de informații.
Atacul cibernetic asupra comitetului congresional pare să vină din partea unui user numit ”Fancy Bear”, care are legături cu serviciul de securitate militar rus G.R.U.
Același serviciu de securitate rus a fost implicat în atacul cibernetic asupra DNC, în care hackerii au obținut acces la studii asupra opoziției republicane.
”Avem de a face cu același adversar. Sunt hackeri cu o tehnică extrem de sofisticată”, a declarat un membru al echipei de investigație.
Între timp, FBI a declarat că analizează relatările cu privire la atacurile cibernetice care au vizat o serie de entități politice, însă nicio sursă a presupusului atac nu a putut să fie identificată.
Reprezentanții campaniei democratei Hillary Clinton au explicat că hackerii care au obținut acces prin intermediul programului analitic nu au avut acces la e-mailurile interne, mesageria vocală sau alte date.