Romgaz este interesat să cumpere un pachet minoritar de la Exxon și să devină partener al OMV Petrom în Neptun Deep

Romgaz este interesat să cumpere un pachet minoritar de la Exxon și să devină partener al OMV Petrom în Neptun Deep
scris 19 nov 2019

Romgaz este interesat să cumpere un pachet minoritar de 15-20% în proiectul Neptun Deep de la Exxon Mobil, luni primind o propunere în acest sens de la consultantul angajat de compania americană pentru a-i reprezenta în negocierea exitului, a declarat, pentru Profit.ro, directorul executiv al Romgaz, Adrian Volintiru.

"Suntem interesați, este adevărat, însă este un proces în mai multe etape care trebuie traversat înainte de a adopta decizia finală”, a declarat Volintiru.

Urmărește-ne și pe Google News

În pofida faptului că Exxon a trimis notificări către reglementatorii români, dar și către OMV Petrom, în care îi informează de decizia sa de a-și vinde participația, noul ministru al economiei și energiei, Virgil Popescu a adoptat poziția fostului guvern, de a susține că nu știe nimic despre acest subiect. “La minister nu există nimic, există vorbe pe surse. Eu aștept să văd în continuare și mi-aș dori ca de exemplu Romgaz să vină, dacă Exxon iese, să preia (participația Exxon - n.r.). De ce să nu fie și o companie românească în acest proiect. Dar s-așteptăm să vedem decizia Exxon-ului.”

VIDEO Vești proaste pentru operatorii din Marea Neagră. Noul ministru al Energiei respinge ideea adoptării unei ordonanțe sau unui proiect de modificare a Legii offshore. Vrea consens politic CITEȘTE ȘI VIDEO Vești proaste pentru operatorii din Marea Neagră. Noul ministru al Energiei respinge ideea adoptării unei ordonanțe sau unui proiect de modificare a Legii offshore. Vrea consens politic

Potrivit șefului Romgaz, însă, deja americanii caută cumpărători, chiar dacă în această fază nu s-a discutat despre sume.

În cazul în care Exxon va dori să-și recupereze măcar investiția făcută până în acest moment în proiect, de aproximativ 750 milioane de dolari, Romgaz ar trebui să achite pentru un pachet de 15-20% aproximativ 220-300 milioane dolari.

În plus, în proiect mai trebuie investite alte 3 miliarde de dolari până în 2025, din care partea Romgaz ar fi de aproximativ 450-600 milioane dolari.

În total 670-900 milioane de dolari, pe care Romgaz ar trebui să-i asigure fie din surse proprii, fie din împrumuturi, cu atât mai mult cu cât mai are de finalizat investiția de Iernut, cea de la Mintia, cea de la terminalul plutitor LNG Alexandropoulis de la Marea Egee sau cea din perimetrul Trident de la Marea Neagră (unde sunt acționari minoritari, cu 12%, alături de Lukoil).

În 2018, Investițiile Romgaz au fost de 1,2 miliarde lei, aproximativ 250 milioane dolari.

"Ieri am primit un mail de la consultantul Exxon. Și, într-adevăr, suntem interesați. Numai că este un proces de durată. Următoarea etapă este acea în care vom cere acordul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) să avem acces la informații. Apoi va trebui să formăm o echipă care să intre în camera de date a ANRM. De-abia după aceea vom analiza oportunitatea și vom lua decizia finală”, a declarat șeful Romgaz.

În tranzacțiile de vânzare efectuate în ultimul an, Exxon a apelat în calitate de consultanți la Merill Lynch și Jefferies.

Dincolo de suma, destul de ridicată, o altă problemă ar fi identitatea celuilalt/celorlalți acționari. OMV Petrom (cu 50%) și Romgaz (cu 15-20%) nu dispun de know-how-ul necesar producției offshore de mare adâncime, cum este Neptun Deep. De aceea, pentru a fi scos gazul din zăcământ, ar trebui ca restul de 30-35% din proiect să fie cumpărat de un mare producător offhore la nivel global. Deocamdată nimeni, și nici Adrian Volintiru, după cum singur a recunoscut, nu știe care ar putea fi numele acestuia.

În sfârșit, un alt obstacol ar putea fi reprezentat de legislația offshore, adoptată anul trecut în Parlament, care a introdus impozitul special pe veniturile din liberalizarea prețului gazelor și în acest sector. Impozit a cărei cotă marginal superioară ajunge și la 90%.

Guvernul Dăncilă a elaborat un proiect de lege, retras apoi de pe site-ul fostului minister al energiei, prin care atenua termenii fiscali ai legii offshore.

La rândul său, noul ministru al economiei și energiei, Virgil Popescu, a respins ideea emiterii unei ordonanțe sau promovării unui proiect de lege, susținând că, înaintea adoptării unui act normativ pe această temă este necesară ajungerea la un “consens politic”.

Recent, atât Iulian Iancu, șeful comisiei de industrii a Camerei Deputaților (care inițial refuza să conceapă posibilitatea retragerii Exxon din România), cât și noul ministru al economiei, Virgil Popescu, au declarat că și-ar dori ca Romgaz să cumpere participația de 50% de la Exxon în Neptun Deep.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
omv petrom
neptun deep
exxon