România va plăti anul viitor un preț mai mare pe gazul importat din Rusia, în urma anunțului CEO-ului Gazprom, Alexei Miller, privind majorarea prețului gazului exportat în Uniunea Europeană (UE) de la 1 ianuarie 2017. Potrivit președintelui ANRE, Nicolae Havrileț, importurile de gaze naturale din Rusia vor acoperi în această iarnă 40% din consumul național.
În prezent, susține șeful ANRE, sunt semnate contracte de import gaze pe trimestrul al patrulea la o valoare de 68-70 lei Mwh, în timp ce piața internă este «blocată» de un preț de referință de 72 lei/Mwh, impus prin introducerea impozitului de 60% pe veniturile realizate din dereglementarea pieței gazelor.
Vineri, Miller a anunțat că Gazprom va majora prețurile percepute pentru gazul exportat în Uniunea Europeană în primul trimestru al anului viitor, ca urmare a tendinței ascendente a prețului petrolului, rezultată în urma acordului de micșorare a producției semnat de statele membre ale cartelului OPEC, dar și de Rusia și de alte state non-membre.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
România a importat de-a lungul timpului 126,89 miliarde de metri cubi de gaz de la Gazprom
România a importat, potrivit Institutului Național de Statistică, în primele noua luni din 2016, 381.900 tone echivalent petrol (tep) de gaze naturale, cu 465,8% (314.400 tep) mai mult decât în perioada similară a anului 2015.
Încă din primăvară, șeful ANRE, Niculae Havrileț, declara că suprataxarea producătorilor români de gaze naturale, prin impozitul de 60% pe veniturile suplimentare obținute din dereglementarea prețurilor la gaze, care nu se aplică și importurilor de gaze, nu se mai justifică, din moment ce prețurile se află într-un proces de scădere rapidă pe piețele internaționale, iar faptul că impozitul se aplică la un tarif de referință de 72 lei/MWh, deși tendința este de reducere a cotațiilor sub acest nivel, împiedică reducerea prețurilor pe piața liberă engros din România. Cheltuielile Romgaz cu acest impozit au scăzut cu 22% în primele 9 luni ale anului, la 203,9 milioane lei.
Potrivit unei declarații recente a șefului ANRE, importurile de gaze naturale din Rusia acoperă în acest an între 8 și 9% din consumul României, față de 2,4% anul trecut, și vor acoperi în această iarnă 40% din consumul național, din cauză că furnizorii au cumpărat mai multe gaze de import, care au fost mai ieftine decât cele interne.
Conform Gazprom, în 2015, România a importat de la gigantul rus 180 milioane de metri cubi de gaz, fapt ce a ridicat nivelul total al exporturilor în România de la crearea companiei rusești la un total de 126,89 miliarde de metri cubi.
Gazprom anticipează o majorare a cererii de gaze din partea statelor membre UE
Vineri, CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, a declarat că, în urma evoluției prețului petrolului, prețul gazului livrat în Europa de companie va trebi majorat în primul trimestru al lui 2017.
“Avem deja dinamica de pe trimestrul al patrulea al acestui an. Mă refer la prețul petrolului și al produselor petroliere. Așa că putem spune cu certitudine că, analizând prevederile contractuale, prețul mediu al gazului livrat în Europa va fi mai mare decât cel înregistrat pe trimestrul al patrulea al anului curent”, a declarat Miller, citat de Sputnik.
Majoritatea contractelor semnate de Gazprom cu partenerii săi europeni au ca preț de referință prețul petrolului. “Deciziile adoptate recent (de OPEC și de alte state producătoare de petrol - n.r.) vor conduce la majorare prețului hidrocarburilor, implicit al gazului în special în cazul contractelor în care prețul acestuia este «legat» de cel al produselor petroliere”, a explicat Miller.
Tendința de majorare a prețurilor la gaze este susținută și de o viitoare majorare a cererii din statele europene pentru gazul rusesc, susține CEO-ul Gazprom, citat de Reuters.
Și în 2016 Gazprom și-a majorat livrările de gaz natural către state non-membre ale Comunității Statelor Independente (CSI) cu 10% (sau 13,5 miliarde de metri cubi) în primele 10 luni ale acestui an, cele mai mari majorări fiind înregistrate în state vechi membre ale UE.
În pofida discuțiilor din interiorul Uniunii Europene referitoare la necesitatea reducerii dependenței energetice a statelor membre de Rusia, livrările Gazprom către Germania s-au majorat cu 7,5% (sau 2,75 miliarde metri cubi), cele către Marea Britanie - cu 54.6%, cele către Franța - cu 20,4%. Austria a importat în primele 10 luni ale acestui an cu 27,5% mai mult gaz din Rusia, iar Grecia - cu 47,3%.
Statele europene cu cea mai mare creștere a importurilor de gaze rusești sunt Olanda, cu o majorare de 91,8% și Danemarca, cu una de 149,4%.
Ucraina ar putea relua importul de gaz rusesc, la un preț mai ridicat însă
Ucraina este, de departe, cel mai mare pierzător al majorării prețurilor hidrocarburilor. Kievul a sistat importul de gaz rusesc încă de la începutul acestui an, preferând să achiziționeze gaze din UE, pentru care însă plătește un preț mai mare cu peste 25% decât ar fi plătit către Gazprom. Dacă iarna din acest an va fi mai dificilă, așa cum se anticipează, Ucraina ar putea fi nevoită să reia importul de gaze din Rusia. Numai că ministrul rus al energiei, Alexander Novak, i-a avertizat deja pe ucraineni că acestea vor fi mai scumpe.
Potrivit agenției ruse Tass, Novak a precizat, că “potrivit formulei de calcul, prețul gazelor care ar putea fi furnizate Ucrainei în trimestrul întâi al anului viitor este mai ridicat”.