Depozitele de gaze ale României, care înmagazinează stocuri pentru perioada rece, sunt umplute în proporție de două treimi, deși operatorii aveau obligativitatea să înmagazineze fiecare o anumită cantitate, până la data de 31 octombrie 2016, astfel încât depozitele să fie pline și pregătite pentru consumul din această iarnă, arată o situație publicată pe site-ul Romgaz privind cantitățile de gaze injectate.
Astfel, potrivit situației la 14 decembrie 2016, în depozitele de gaze erau stocate numai 1,879 miliarde metri cubi gaze, din capacitatea totală de aproape 3 miliarde mc gaze.
”Din cantitatea totală, 1 miliard mc de gaze a fost injectat de Romgaz, restul de alți operatori. Cel mai probabil, companiile private nu și-au îndeplinit obligativitatea de a înmagazina cantitatea de gaze ce le-a fost atribuită. Teoretic, cele 1,9 miliarde mc gaze care sunt acum în depozite ar trebuie să ne ajungă în această iarnă. Dar dacă va fi o iarnă geroasă, consumul va crește și gazele nu vor ajunge”, au declarat surse din piață, pentru News.ro.
Nivelul stocului minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licenței de furnizare a gazelor naturale avea obligația de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană până la data de 31 octombrie 2016 a fost stabilit de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prin Decizia nr. 1.602 din 12 octombrie 2016.
De altfel, ANRE este și autoritatea care trebuia să urmărească dacă propriul ordin a fost respectat și implicit dacă cei 73 de operatori desemnați au înmagazinat respectivele cantități de gaze.
”Titularii licenței de furnizare a gazelor naturale vor duce la îndeplinire prevederile prezentei decizii, iar compartimentele de resort din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei vor urmări respectarea acestuia”, arată ordinul ANRE.
Romgaz, prin Sucursala Ploiești, operează șase depozite de înmagazinare de gaze: Bilciurești, Urziceni, Bălăceanca, Ghercești, Sărmășel și Cetatea de Baltă.
Capacitate activă totală în acest an este de 2,92 miliarde mc pe ciclu.
Compania Romgaz, controlată de stat, alături de OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producția de gaze naturale a României.
Romgaz este una din cele mai profitabile companii ale statului. În primele nouă luni din acest an, profitul net al companiei a scăzut cu 27%, până la 713,7 milioane lei, în timp ce cifra de afaceri a scăzut cu 18%, la 2,4 miliarde lei, activitatea producătorului fiind afectată de scăderea consumului de gaze.
Producția de gaze a companiei a scăzut cu 27%, la 3,03 miliarde metri cubi, față de 4,13 miliarde metri cubi în primele nouă luni ale anului trecut.
Acțiunile companiei se tranzacționează pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român, cu o participație de 70%. Compania are în prezent o valoare de piață de 9,5 miliarde lei, echivalentul a 2,1 miliarde euro.