România, printre statele cu cea mai mare rată a abandonului școlar din UE. Procentul celor care au părăsit prematur școala a crescut în ultimii zece ani

România, printre statele cu cea mai mare rată a abandonului școlar din UE. Procentul celor care au părăsit prematur școala a crescut în ultimii zece ani
scris 9 sep 2017

România se numără printre statele din Uniunea Europeană cu cea mai ridicată rată a tinerilor care părăsesc prematur sistemul de educație, fiind depășită în această privință doar de Malta și Spania, relevă un raport al biroului european de statistică, Eurostat.

Rata celor care părăsesc timpuriu sistemul de educație și instruire este definită de UE ca acel procent de tineri (18-24 de ani) care au finalizat cel mult învățământul secundar inferior (gimnaziu) și care au declarat că nu au primit nici un fel de educație sau instruire în cele patru săptămâni care precedă ancheta.

Urmărește-ne și pe Google News

Rata celor care au părăsit școala timpuriu în România a fost de 18,5% anul trecut, în scădere de la 19,1% în anul 2015. Totuși, singurele țări unde procentul celor care au abandonat școala anul trecut a fost mai ridicat decât la noi sunt Malta și Spania, ambele cu rate de peste 19%.

DOCUMENT În ciuda promisiunii premierului Tudose, autostrada Pitești-Sibiu nu va fi terminată până în 2020. Termenul cel mai optimist ar fi 2022 CITEȘTE ȘI DOCUMENT În ciuda promisiunii premierului Tudose, autostrada Pitești-Sibiu nu va fi terminată până în 2020. Termenul cel mai optimist ar fi 2022

La nivelul Uniunii Europene, procentul celor care părăsesc timpuriu școala a scăzut constant în ultimii ani, ajungâd de la 17% la 10,7% în perioada 2002-2016. România nu s-a încadrat însă în tendința observată la nivel european, procentul urcând de la 17,9% la 18,5%, în perioada 2006-2016.

Alături de România, printre statele unde procentul celor care părăsesc școala prematur a avut o tendință ascendentă se mai regăsesc Cehia și Slovacia.

La nivelul blocului comunitar, procentul persoanelor de sex feminin care abandonează sistemul de educație a fost, anul trecut și în anii anteriori, mai mic în comparație cu cel al persoanelor de sex feminin. În România, alături de Bulgaria și Cehia, situația este diferită, rata abandonului școlar fiind mai ridicată în cazul persoanele se sex feminin.

Mai exact, în România rata abandonului școlar era, în 2016, de 18,7% la persoanele de sex feminin și de 18,4% la persoanele de sex masculin.

Obiectivul vizat de strategia “Europa 2020” este reducerea ratei celor care părăsesc timpuriu școala, la nivelul blocului comunitar, sub pragul de 10%, până în anul 2020. Un număr de 15 state membre îndeplinesc deja obiectivul național pe care și l-au propus pentru anul 2020 la acest indicator: Belgia, Danemarca, Irlanda, Grecia, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Austria, Slovenia și Finlanda.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
uniunea europeana
eurostat
abandon scolar
retragere sistem invatamant
invatamant superior
scoala