România se pregătește de inundații. Stare de permanență în bazinele Jiu, Olt, Argeș și Buzău. Mobillizare în zonele cu risc din Dolj, Giurgiu, Mehedinți, Olt și Teleorman. Vârful viiturii va fi în 2-3 octombrie

România se pregătește de inundații. Stare de permanență în bazinele Jiu, Olt, Argeș și Buzău. Mobillizare în zonele cu risc din Dolj, Giurgiu, Mehedinți, Olt și Teleorman. Vârful viiturii va fi în 2-3 octombrie
scris 26 sep 2024

Directorul general al Administrației Naționale Apele Române, Sorin Lucaci, a anunțat că a fost instituită starea de permanență în administrațiile bazinale care vor fi cele mai afectate de precipitațiile anunțate în următoarele zile, și anume: Jiu, Olt, Argeș și Buzău. El a adăugat că personalul ANAR supraveghează lucrările de apărare existente și este pregătit să intervină în caz de nevoie.

”Am instituit deja starea de permanență în administrațiile bazinale care vor fi cele mai afectate de aceaste precipitații, respectiv administrațiile bazinale Jiu, Olt, Argeș și Buzău. S-a instituit starea de permanență la dispeceratele din cadrul acestor administrații și la sistemele de gospodărire a apelor care se află în fiecare județ din zonele respective. A fost instruit și personalul tehnic de exploatare”, a declarat, joi, Sorin Lucaci, într-o conferință de presă susținută la finalul ședinței operative convocate de premierul Marcel Ciolacu pentru stabilirea măsurilor de protecție a populației, în contextul avertizarilor meteorologice, relatează News.ro.

El a menționat că personalul ANAR supraveghează lucrările de apărare existente.

Urmărește-ne și pe Google News
BERD a scăzut semnificativ estimările privind creșterea economiei românești CITEȘTE ȘI BERD a scăzut semnificativ estimările privind creșterea economiei românești



”Pot să spun că personalul nostru supraveghează continuu în această perioadă lucrările de apărare existente, fiind totodată pregătiți pentru intervenții cu utilajele pe care le avem în dotare, cu materiale, cu toate resursele necesare. În caz de necesitate, am solicitat și administrațiilor din zonele limitrofe acestor zone afectate să fie pregătite pentru a putea reloca utilaje care să fie dispuse să execute aceste lucrări de intervenție în măsura în care ele se vor impune. De asemenea, prin aceste administrații bazinale și sistemele de gospodărire a apelor la nivel județean, vor fi contactate toate șantierele de construcții care se află de-a lungul albiilor cursurilor de apă care vor fi potențial afectate de aceste precipitații, respectiv în bazinele de care am amintit, Jiu, Olt, Argeș și Buzău”, a afirmat directorul general al ANAR.

Directorul general al Administrației Naționale Apele Române, Sorin Lucaci, a afirmat că, joi, la intrarea în țară, Dunărea are un debit de 6.800 de metri cubi pe secundă, iar vârful viiturii va fi atins în 2-3 octombrie, când se va înregistra un debit de 7.500 de metri cubi pe secundă. Lucaci a adăugat că acest debit al Dunării, cumulat cu ploile anunțate în zilele următoare, ar ajunge la 9.500 de metri cubi pe secundă, care poate fi gestionat. El a explicat că problemele pot apărea în cazul în care se va înregistra un debit peste 13.500 de metri cubi.

Sorin Lucaci a negat, joi, într-o conferință de presă susținută la finalul ședinței operative convocate de premierul Marcel Ciolacu pentru stabilirea măsurilor de protecție a populației, în contextul avertizarilor meteorologice, informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora debitul Dunării va ajunge la  15.000 de metri cubi pe secundă.

”Aș dori să clarific speculațiile care au apărut în special astăzi în presă legat de debitele Dunării datorită acestei viituri. Am citit că s-a discutat mult despre un debit de 15.000 de metri cubi pe secundă. Este un debit care cu siguranță nu va exista în această perioadă. În explicațiile pe care împreună cu colegii le-am dat anterior pe acest subiect, se prezenta un scenariu care era posibil, dar din fericire nu s-a întâmplat în 2006, când s-a apropiat debitul de această valoare de 15.000 de metri cubi pe secundă”, a declarat directorul general al ANAR.

El a precizat că vârful viiturii va fi în 2-3 octombrie.

”Realitatea este că astăzi, la intrarea în țară, Dunărea are un debit de 6.800 de metri cub pe secundă. Vârful viiturii se va atinge în perioada 2-3 octombrie și va fi undeva, după ultimele date pe care le avem, în jur de 7.500 de metri cubi, care cumulat cu ploile și cu cantitățile de apă aduse din bazinele hidrografice Jiu, Olt, Argeș, Buzău, care cumulat vor ajunge undeva la 2.000 de metri cubi, vor ajunge ca debitul total al Dunării să atingă pragul de circa 9.500 de metri cubi pe secundă. Deci în niciun caz 15.000, acea valoare de care s-a speculat pe acest subiect”, a transmis Sorin Lucaci.

El a adăugat că o valoare de 9.500 de metri cubi pe secundă este una gestionabilă din punctul de vedere al ANAR.

”Până la un debit de 10.000 de metri cubi pe secundă nu se atinge nici măcar piciorul digurilor, respectiv al lucrărilor de apărare pe care le avem de-a lungul Dunării”, a menționat Sorin Lucaci.

Directorul ANAR a mai precizat că primele probleme ar putea apărea dacă se va înregistra o valoare de 13.500 de metri cubi pe secundă.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, joi, că s-a luat decizia încă de ieri de mobilizare a unor forțe suplimentare către județele cu risc, și anume Dolj, Giurgiu, Mehedinți, Olt și Teleorman, el precizând că a cerut autorităților locale să ia măsuri pentru informarea populației cu privire la riscurile potențiale și pentru o eventuală evacuare.

Secretarul de stat a declarat că a avut deja o videoconferință cu toate comitetele pentru situații de urgență din județele care sunt limitrofe Dunării și, în cadrul acesteia, neștiind încă informațiile care se actualizează permanent și luând în considerare un scenariu poate mai grav, a solicitat atunci mai multe măsuri.

Arafat a precizat că a solicitat prefecților și comitetelor pentru situații de urgență identificarea persoanelor vulnerabile, cum sunt cele imobilizate sau cele cu dezabilități respectiv, luarea în considerare a evacuării acestora din timp, dacă se va impune.

Raed Arafat a mai spus că a cerut autorităților locale să ia măsuri pentru informarea populației cu privire la riscurile potențiale, precum și pentru o eventuală evacuare în cazul în care situația o va impune. El s-a referit și la informarea din timp a populației, inclusiv prin mesaje Ro-Alert, cu mesaje clare și informații concrete, mai ales în eventualitatea unor măsuri care trebuie să fie luate în timp foarte scurt și colaborarea strânsă între reprezentanții structurilor locale.

Secretarul de stat a anunțat activarea centrelor județene de conducere a intervenției la nivelul județelor unde sunt sub alertă.

”La acest moment suntem în așteptare dacă se modifică ceva, dar probabil că nu se va modifica și avem o cantitate gestionabilă pe cursul Dunării. Însă, în paralel, avem problema ploilor și mâine o să aflăm mai exact care este situația, ce coduri vor intra, care sunt zonele probabil care vor fi afectate sâmbătă-seară, duminică până luni. Măsurile care le-am recomandat sunt măsuri care rămân valabile în cazul ploilor și în cazul în care ne așteptăm la apariția unor inundații surpriză sau în unele zone care deja se știe că sunt zone inundabile”, a declarat Arafat.

El a precizat că, dacă colegii de la Meteorologie și de la Apele Române spun că există un risc major într-o anumită zonă, vor putea să ia măsurile necesare în zona respectivă.

”În acest sens, s-a luat decizia de ieri deja și ordinul este pregătit și a fost transmis în țară, de mobilizare a unor forțe suplimentare către unele județe. Și anume, forțele urmează să fie mobilizate din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Buzău, Cluj, Covasna, Harghita, Iași, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, către Olt se vor mobiliza unele forte, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și București, către județele care noi le luăm că sunt județe cu risc, adică Dolj, Giurgiu, Mehedinți, Olt și Teleorman”, a precizat Arafat.

Raed Arafat a spus că, în urma datelor care le vor primi mâine, vor ajusta cel mai probabil această mobilizare de forțe, astfel încât dacă apar județe care pot să aibă impact din cauza ploilor, să nu mai ia forțe de acolo ci din altă parte

”Vă reamintesc că mai avem mobilizate o mie de pompieri, o forță de o mie de pompieri și forța de la Ministerul Apărării de 200 de militari, plus de la Jandarmerie și Poliție, încă la Galați, care activează. Iar schimbul celor de o mie se va întâmpla mâine dimineață, pentru încă o tură. Așa că, la acest moment, ordinul de mobilizare prevede 330 de pompieri către județele în care ne așteptam să fie probleme. Mâine vom ajusta măsurile noastre pe baza informațiilor care le vom primi de la ANM, deci informațiile actualizate. În seara asta va fi o videoconferință, pe care o va conduce domnul ministru Predoiu cu prefecturile din județele care sunt limitrofe Dunării, plus câteva județe în care știm că este posibil să fie sub efectul ploilor abundente. Iar mâine, la ora 16, va fi încă o videoconferință, tot împreună cu domnul ministru Predoiu, unde vom stabili măsurile definitive pe baza informațiilor care le primim mâine”, a anunțat Raed Arafat.

Potrit șefului DSU, ”toate județele, indiferent că sunt sub cod sau nu, au obligația permanent să se asigure că planurile lor sunt verificate, sunt aduse la zi iar legătura cu autoritățile locale este permanentă, iar acolo unde se intră sub cod că în aceste județe vor activa centrele județele și comitetele locale și se vor asigura că există permanență tot timpul la toate comunele, primăriile, la toate nivelurile autorităților locale în zonele care pot fi afectate, astfel încât să putem lucra împreună, nu numai prin RO-ALERT, dar și prin mesaje date la nivelul autorităților locale”.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
inundatii
dunarea
apele romane
viitura