România este în topul creșterii comerțului retail din UE. Vânzările ating un nou record, în pofida scăderii încrederii în economie

România este în topul creșterii comerțului retail din UE. Vânzările ating un nou record, în pofida scăderii încrederii în economie
scris 6 feb 2018

Cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul a crescut cu 10,1% în decembrie 2017 față de anul anterior, al doilea cel mai mare avans din Uniunea Europeană din 2017, potrivit datelor comunicate de Eurostat. Vânzările au accelerat cu 1,3% în în decembrie față de noiembrie, cea mai bună evoluție de la finele verii, deși încrederea consumatorilor a scăzut considerabil pe finalul anului.

Vânzările cu amănuntul au scăzut în decembrie față de noiembrie cu 1,1% în zona euro și 1% la nivelul  UE și au crescut cu 1,9%, respectiv 2,4% față de decembrie 2016.

Urmărește-ne și pe Google News

România a înregistrat, în decembrie, al doilea cel mai mare avans al comerțului retail din UE față de noiembrie, după Malta (+3,1%) și Estonia (+1,8%).

Față de decembrie 2016, scăderi au fost în Luxemburg (-20,7%) și Belgia (-2,5%), în timp ce cele mai mari creșteri au fost în Malta (+12,4%), România (+10,1%) și Polonia (+9,2%), potrivit Eurostat.

Bancherii se așteaptă ca BNR să crească din nou dobânzile în ședința de miercuri CITEȘTE ȘI Bancherii se așteaptă ca BNR să crească din nou dobânzile în ședința de miercuri

„(Evoluția) vine după un noiembrie deosebit de slab, mai ales că Black Friday a devenit popular în ultima vreme. Însă, se pare că ratele mai mari de dobândă, un leu mai slab și nesiguranța privind viitorul salariilor nete în sectorul privat (care probabil a dus la scăderea abruptă a încrederii consumatorilor) nu au fost suficiente pentru a reduce cheltuielile de Crăciun”, notează analilștii ING Bank.

Potrivit Institutului Național de Statistică, vânzările de mărfuri nealimentare au crescut cu 4,2% față de noiembrie, reprezentând a doua cea mai mare creștere în termeni lunari din 2017. Vânzările de carburanți au crescut cu 6,5%.

Raportat la decembrie 2016, INS a calculat o creștere a vânzărilor totale de 13,4%, față de 11,85 în noiembrie 2017/noiembrie 2016, cu un avans al vânzărilor de mărfuri nealimentare de 15,8%. Spre comparație, vânzările totale au crescut cu 8,4% în decembrie 2016 față de decembrie 2015 iar cele de produse nealimentare cu 14,7%.

Cifrele sunt ajustate cu sezonalitatea și numărul de zile lucrătoare.

Pe de altă parte, ritmul vânzărilor a încetinit în ultimul trimestru al anului trecut de la 4,8% la 2,5%, ceea ce sugerează o cerere mai slabă și vine să întărească previziunile economiștilor privind încetinirea creșterii economice de la nivelul de 8,8% înregistrat în trimestrul trei (2017/2016).

ING se așteaptă ca să crească cu un ritm extraordinar de 7,2% pe întreg anul trecut, BCR vede o creștere de 7,1%, iar UniCredit de 6,6%.

Raportat la 2010, România înregistrează cel mai mare avans al vânzărilor cu amănuntul din UE, de aproape 60%. Față de vârful de dinainte de criză, înregistrat în iunie 2008, volumul comerțului era la finele anului trecut cu un sfert mai ridicat, după o scădere de 20% în timpul recesiunii.

viewscnt
Afla mai multe despre
consum
comert cu amanuntul
vanzari firme