România va depăși, luni dimineață, la ora 7, pragul de 3 miliarde metri cubi de gaze înmagazinate, cu 701 milioane peste nivelul de la aceeași dată a anului trecut, potrivit operatorului național de transport, Transgaz. Cantitatea de gaze depozitate corespunde unui grad de umplere a depozitelor de 97,7%.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special
Pentru ziua de duminică, Transgaz prognozează că vor fi introduse în depozite 8,9 milioane mc și că nu va fi extras niciun mc de gaze.
Începând cu data de 4 octombrie, Depogaz a început să extragă gaze din unele din depozitele pe care le operează, chiar dacă volumul injectat în celelalte depozite este în continuare unul superior.
CITEȘTE ȘI PSD vrea să ”abgradeze” regulile de protecție a consumatorului, prin introducerea ”cazierului comercial”, a noi despăgubiri și amenzi. Firmele vor plăti și noi taxeGradul de umplere al depozitelor din România este superior mediei europene, de 94,81%, înregistrată la finalul zilei de vineri, 4 noiembrie.
Gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa
În prezent, doar 6 state din UE au grad de depozitare superior celui din România: Belgia, Portugalia, Franța, Danemarca, Polonia, Germania. Dintre acestea, Belgia, Portugalia și Danemarca au o capacitate de depozitare redusă.
Dacă, din punct de vedere al siguranței alimentării, gradul ridicat de umplere a depozitelor este un lucru pozitiv, din punct de vedere comercial și al prețurilor, anul viitor, pe piață s-ar putea simți și efecte negative.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Controlul Concurenței la bănci: Inspectorii au căutat probe de cartel pe ROBOR în telefoanele, calculatoarele, e-mailurile și mesageriile președinților băncilor, șefilor de Trezorerie și dealerilorDe obicei, dată fiind capacitatea limitată de extragere, România termină iernile cu gaze depozitate neutilizate, chiar și când nivelul înmagazinărilor se situează sub 80% din capacitatea totală.
Iar gazele, care, foarte probabil, vor rămâne neextrase la primăvară nu sunt cele alocate de Guvern la preț reglementat (de 150 lei/MWh, pentru alimentarea clienților casnici și CET-urilor), acestea teoretic urmând a fi consumate în această iarnă, ci au fost achiziționate în vederea depozitării la prețurile ridicate de pe piață în această vară. În plus, va fi necesară achitarea de noi tarife, ele intrând într-un nou ciclu de depozitare.
Iar, odată cu sfârșitul iernii, prețul gazelor, având caracter sezonier, are tendința de a se reduce, devenind sensibil mai mic decât cel de achiziție în vederea înmagazinării, plus tarifele de înmagazinare aferente a două cicluri.
Primăvara viitoare, situația ar putea fi diferită, însă, în condițiile în care livrările Rusiei către Europa vor scădea în continuare. În această vară și toamnă, companiile europene au umplut depozitele (și) cu gaze rusești, ceea ce anul viitor ar putea deveni un lucru imposibil. În aceste condiții, prețul sezonier al gazelor din primăvara, vara și toamna anului viitor ar putea să nu scadă ca în perioade normale, iar gazul depozitat, cu tot cu tarifele aferente a două cicluri, să fie în continuare competitiv.