Cinci regiuni din România se numără printre cele mai sărăce din Uniunea Europeană (UE), cu un PIB pe cap de locuitor măsurat după standardele puterii de cumpărare sub 50% din media Uniunii, potrivit datelor publicate vineri de Eurostat.
București-Ilfov este singura regiune din România în care PIB pe cap de locuitor depășește media UE, fiind cu 29% peste aceasta. Următoarele cele mai bine plasate regiuni, care se situează ușor peste jumătate din media europeană, sunt Vest și Centru.
Cea mai săracă regiune este Nord-Est, unde PIB pe cap de locuitor reprezintă circa o treime din media europeană. Aceasta este urmată de Sud-Vest Oltenia, cu 41% din medie, Sud-Muntenia (43%) și Nord-Vest (48%).
În total, 21 de regiuni la nivel european au un PIB pe cap de locuitor sub 50% din media UE. Din acestea, 15 se află în România, Bulgaria și Polonia, fiecare cu câte 5 regiuni.
CITEȘTE ȘI Costin (BNS): Structura coșului minim trebuie regândită, să redevină intrumentul pentru determinarea salariului minimDatele Eurostat vizează PIB-ul pe cap de locuitor măsurat după standardele puterii de cumpărare, la nivelul anului 2014.
Cele mai sărace regiuni din UE sunt Severozapaden (Bulgaria), cu 30% din media Uniunii, și Mayotte (un departament insular al Franței, situat în Africa). La polul opus, cea mai bogată regiune europeană este vestul Londrei, cu un PIB pe cap de locuitor de 539% din media UE.
La nivelul UE, 21 de regiuni au avut un PIB pe cap de locuitor cu cel puțin 50% peste media europeană, din care cinci în Germania, câte trei în Olanda și Marea Britanie, două în Austria și câte una în Belgia, Cehia, Danemarca, Irlanda, Franța, Slovacia și Suedia și Luxemburg.