România a prezentat, astăzi, Comisiei Europene o solicitare de modificare a Planului de redresare și reziliență (PNRR), la care dorește să adauge și un capitol REPowerEU.
Capitolul REPowerEU propus de România acoperă două noi reforme și șase noi investiții, precum și o măsură consolidată, care era deja în plan. Reformele și investițiile din acest capitol se referă la creșterea producției de energie verde, la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și la îmbunătățirea competențelor forței de muncă în domeniul producției de energie verde, potrivit unui comunicat al Executivului UE.
Modificarea planului propusă de România prevede eliminarea a patru investiții din planul inițial și modificarea a aproximativ 70 de măsuri.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Cererea României de modificare a planului său se bazează pe necesitatea de a ține seama de inflația ridicată din 2022, de întreruperile din lanțul de aprovizionare și de revizuirea în scădere a alocării maxime de granturi în cadrul facilității de redresare și reziliență (FRR) de la 14,2 miliarde de euro la 12,1 miliarde de euro. Această revizuire face parte din actualizarea din iunie 2022 a grilei de alocare a granturilor din cadrul FRR și reflectă performanța economică relativ mai bună a României în 2020 și 2021 decât se preconiza inițial”, arată Comisia.
De asemenea, România a solicitat să își transfere partea sa din rezerva de ajustare la Brexit, în valoare de 43,2 milioane de euro, către planul său de redresare și reziliență. Împreună cu granturile FRR și REPowerEU ale României (12,1 miliarde euro și, respectiv, 1,4 miliarde euro) și cu împrumuturile FRR deja angajate în cadrul planului inițial (14,9 miliarde euro), aceste fonduri aduc planul modificat prezentat la aproape 28,5 miliarde euro.
Comisia va evalua acum dacă planul modificat îndeplinește în continuare toate criteriile de evaluare stabilite în Regulamentul FRR.
În cazul în care evaluarea Comisiei este pozitivă, aceasta va prezenta o propunere de modificare a Deciziei de punere în aplicare a Consiliului pentru a ține cont de modificările aduse planului românesc.
Statele membre vor avea apoi la dispoziție patru săptămâni pentru a aproba evaluarea Comisiei.