Un ″luptător″ antigrindină, printre numele noi care vor bani din PNRR pentru hidrogen verde la a doua tentativă a României de a implementa schema de ajutor de stat

Un ″luptător″ antigrindină, printre numele noi care vor bani din PNRR pentru hidrogen verde la a doua tentativă a României de a implementa schema de ajutor de stat
scris 6 sep 2023

Un număr de 17 companii au solicitat finanțare nerambursabilă europeană pentru 19 proiecte de construire de unități de producție de hidrogen verde, la cea de-a doua tentativă a Ministerului Energiei de a implementa schema de ajutor de stat dedicată acestui sector din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Prima, finalizată în primăvară cu încheierea a 7 contracte de finanțare, a fost anulată de Comisia Europeană cu argumentul unor nereguli, fapt care a dus la rezilierea în iulie a contractelor, realizată pe cale amiabilă.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Solicitanții au cerut acum sprijin cumulat de circa 400 milioane euro, în timp ce valoarea totală a finanțării nerambursabile disponibile este de numai 150 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Încă o persoană care a suferit arsuri în exploziile de la stația GPL din Crevedia a decedat. Bilanțul deceselor a ajuns la 5 CITEȘTE ȘI Încă o persoană care a suferit arsuri în exploziile de la stația GPL din Crevedia a decedat. Bilanțul deceselor a ajuns la 5

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cu ajutorul experților Băncii Europene de Investiții, trecem la evaluarea proiectelor depuse și ne propunem ca, în cel mai scurt timp, să semnăm contractele de finanțare și astfel să mai închidem un important jalon din PNRR: cel puțin 100 MW, cu un volum generat estimat de cel puțin 10.000 tone de hidrogen regenerabil. Am înregistrat la finalul perioadei de depunere 19 proiecte, cu o valoare solicitată de aproximativ 400 milioane de euro (aproximativ 2 miliarde de lei), depuse pe platforma proiecte.pnrr.gov.ro″, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Cei mai mulți dintre solicitanți sunt companii care s-au înscris și la prima ″ediție″ (eșuată) a apelului de proiecte, inclusiv dintre cele care semnaseră contracte: Chimcomplex, Monsson Alma, OMV Petrom, Bplus Advisory, Frizon Holding, Sudarec Romserv, Termoficare Oradea, Copper Beech Solar, Ground Investment, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), Inspet SA (prin RoHidrogen) și Tehnomir.

CONFIRMARE Lion’s Head, cu cea mai veche firmă de asigurări de viață din Africa de Sud în acționariat, se împrumută și pregătește achiziția unor noi clădiri de birouri în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Lion’s Head, cu cea mai veche firmă de asigurări de viață din Africa de Sud în acționariat, se împrumută și pregătește achiziția unor noi clădiri de birouri în România

Surprinde absența de pe listă a firmei Center Hub Sud SRL, deținută de dezvoltatorul de proiecte de producție de energie regenerabilă Aukera, controlat de compania de investiții AtlasInvest a miliardarului olandez Marcel van Poecke, precum și cea a Nova Hydrogen Production SRL din grupul E-INFRA al antreprenorilor clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu. Ambele semnaseră contracte de finanțare cu Ministerul Energiei în primăvară.

Numele noi de pe listă sunt Elektra Power, controlată de Dan Oproescu și Alina Teodorescu, care are și un proiect de parc eolian la Cernavodă, Alternative Green Project, deținută de Dan Oproescu și Elena Bălan, Vermont Greenhouses a grecului Apostolou Apostolos (47,17%), asociat și administrator la mai multe business-uri cu profil energetic din România, Infra Expert și Intervenții Active în Atmosferă SA.

Boloș explică cum va fi aplicat impozitul de 10% pe venituri din dobânzi la titluri de stat, anunțat de Profit.ro. Rămâne în discuție taxa de 1% pe afacerile companiilor mari. Taxă excepțională asupra sectorului bancar, ca în Italia - Ungaria CITEȘTE ȘI Boloș explică cum va fi aplicat impozitul de 10% pe venituri din dobânzi la titluri de stat, anunțat de Profit.ro. Rămâne în discuție taxa de 1% pe afacerile companiilor mari. Taxă excepțională asupra sectorului bancar, ca în Italia - Ungaria

Cea din urmă, controlată de Doru Dorian Popescu și Emil Sîrbu, este specializată în combaterea grindinei cu rachete specializate, dispunând de 52 de puncte de lansare în țară, în cadrul a 5 centre, din Iași, Focșani, Ploiești, Drăgășani și Timișoara. Compania a terminat anul trecut cu profit net de 27,7 milioane lei, venituri totale de aproape 125 milioane lei, și peste 1.000 de angajați.

Intervenții Active în Atmosferă SA a fost înființată în 1994, sub numele General Conf Grup SRL, iar la început a activat pe piața echipamentelor de protecție a muncii. În 2010 a fost licențiată ca operator de activități de combatere a căderilor de grindină. Compania mai are operațiuni și în domeniul proiectării, instalării și întreținerii sistemelor de alarmă anti-efracție și anti-incendiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidrogen verde
hidrogen verde pnrr
finanțări nerambursabile europene hidrogen
ministerul energiei proiecte hidrogen