Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) solicită regândirea sistemului de autorizare a activităților comerciale, proces deja complicat, care după tragedia de la Colectiv este aproape blocat, ceea ce va afecta semnificativ investițiile și stabilitatea a mii de locuri de muncă.
AMRCR arată că s-a ajuns în situația ”periculoasă” în care acest proces de autorizare poate dura până la 300 de zile.
”În contextul provocat de tragedia din clubul Colectiv, procesul de autorizare la nivelul administrației locale a ajuns într-un stadiu de cvasi-blocaj generalizat. Prinse în nesiguranța hățișului legislativ, reprezentanții diverselor instituții cu atribuții pe lanțul de avizare sunt preocupate să adopte tot felul de norme și regulamente prin care să evite o eventuală răspundere în cazul unor evenimente neprevăzute. (…) Urmarea directă a acestei situații este faptul că investiții de anvergură sunt pe punctul de a fi abandonate, dar și mai grav este faptul că mii de locuri de muncă încep să fie puse sub semnul întrebării din cauză că investitorii se află practic în imposibilitatea de a obține reînnoirea autorizațiilor de funcționare”, a declarat Delia Nica, Director Executiv al AMRCR.
Ea a arătat că în alte țări precum Polonia sau Ungaria, durata maximă este de 30 de zile.
”Marii investitori nu pot să-și permită să opereze decât în condiții de maximă legalitate, altfel riscă să fie penalizați sever de asiguratorii extrem de exigenți în respectarea cadrului legal, de bursele externe pe care sunt listați și, nu în ultimul rând, de consumatorii ale căror așteptări privind propria siguranță nu suportă improvizație”, a adăugat Delia Nica.
AMRCR este o asociație profesională constituită în anul 2003 și are ca membri: Auchan, Billa, Brico-Depot, Carrefour, Cora, Dedeman, Domo Retail, Hornbach, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny Market, Praktiker, Profi și Selgros.