Cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, OMV Petrom, și-a redus producția de hidrocarburi în trimestrul al treilea cu 3,1% comparativ cu același trimestru al anului trecut, păstrând relativ neschimbat nivelul acesteia raportat la cel din trimestrul precedent, la 113,5 mii barili echivalent petrol (bep) pe zi.
Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz.
Detalii aici
O scădere mai accentuată, de 2,3 mii bep/zi sau 4% a avut-o producția de petrol, care a coborât la 54 mii bep/zi. Comparativ cu cea din cel de-a doilea trimestru al anului producția de țiței a combaniei s-a diminuat cu o mie de bep/zi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Producția de gaze a scăzut 1,4 mii bep/zi sau 2,3%, de la 60,9 mii bep/zi în trimestrul al treilea al anului trecut la 59,5 mii bep/zi, însă a crescut cu 0,8 mii bep/zi comparativ cu cea din trimestrul precedent.
Volumul vânzărilor de produse rafinate a rămas constant, la 1,51 miloane tone, în timp ce marja de rafinare a coborât la 16,8 dolari/baril, de la 17,1 dolari pe baril în perioada similară a anului trecut. În trimestrul al doilea, mara de rafinare a fost de doar 11,7 dolari/baril, rata de utilizare a rafinăriei Petrobrazi fiind de doar 31%, în urma reviziei în care aceasta s-a aflat. În perioada iulie-septembrie, rata de utilizare a rafinăriei a urcat la 95%.
Evoluția producției și vânzărilor OMV Petrom din cel de-al treilea trimestru
OMV Petrom a vândut către terți 8,6 TWh de gaze, în creștere cu 1,7 TWH față de cele din aceeași perioadă a anului trecut, însă în scădere cu 0,75 TWh față de cele din trimestrul al doilea.
Compania susține că atât marjele aferente vânzărilor cu amănuntul, cât și cele aferente vânzărilor comerciale au fost mai mici comparativ cu valorile din al dilea trimestru, iar marjele aferente vânzărilor cu amănuntul au fost mai mici și comparativ cu cele din al treilea trimestru al anului trecut.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.
OMV Petrom este o companie în care acționarii români dețin peste 42% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 21,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra.