Banca Mondială (BM) a revizuit în creștere ușoară prognoza de creștere economică pentru România în acest an, de la 3,9% la 4%, însă a coborât semnificativ estimările pentru 2017 și 2018, avertizând că majorările salariale anunțate de Guvern și tăierile de taxe riscă să împingă țara în procedura de deficit excesiv, potrivit celor mai recente proiecții economice pentru Europa și Asia Centrală.
"Urmare a tăierilor de taxe și a majorărilor salariale din sectorul public, deficitul bugetar se va adânci semnificativ în 2016 și 2017 (…). Revizuirea legii salarizării unitare, în desfășurare, ar putea crește presiunile pe partea de cheltuieli și amplifica riscul ca țara să reintre în procedura de deficit excesiv", se arată în raportul actualizat al Băncii Mondiale referitor la perspectivele economice ale statelor europene și asiatice.
În absența unor modificări ale politicilor de impozitare, care par puțin probabile într-un an electoral, Guvernul va trebui să limiteze cheltuielile curente, să reducă investițiile și să îmbunătățească colectarea taxelor pentru a evita reintrarea în procedura de deficit excesiv, notează banca, care estimează că deficitul României se va situa în jurul a 3% din PIB atât în acest an, cât și în 2017.
CITEȘTE ȘI Salariile vor fi majorate mai mult pentru bugetari prost plătiți, Guvernul nu are în calcul o creștere a salariului minim peste 1.250 lei. Anul viitor-înghețareDepășirea plafonului de 3% din PIB, stabilit prin Pactul de Stabilitate și Creștere, atrage deschiderea unei proceduri de deficit excesiv, care înseamnă monitorizare și impunerea unor obiective de corecție. Din 2009 până în 2013, România a fost în această procedură și a fost obligată să ia o serie de măsuri pentru reducerea deficitului.
Pe termen mediu, autoritățile române ar trebui să schimbe focusul de pe stimularea consumului pe partea de sprijinire a unei creșteri sustenabile, potrivit raportului. Totodată, reformele structurale ar trebui să vizeze sectorul energetic și companiile de stat, precum și creșterea calității cheltuielilor publice.
Instituția bancară se așteaptă în continuare ca economia României să evolueze peste potențial în 2016 și 2017, chiar dacă anul viitor avansul economic este preconizat să încetinescă considerabil, însă vede riscuri semnificative în sectorul fiscal.
"În particular, riscurile fiscale pe termen scurt trebuie gestionate cu atenție în contextul mediului extern incert și al apropiatelor alegeri generale, programate pentru toamna anului 2016", potrivit raportului.
CITEȘTE ȘI Guvernul va majora salariile bugetarilor în mare parte cu dividende de la companiile de statPentru 2017, Banca Mondială anticipează o creștere economică de 3,7%, în coborâre de la un avans de 4,1% estimat în ediția din ianuarie a raportului Global Economic Prospects. Prognoza pentru 2018 a fost revizuită de la 4% la 3,4%.
"Creșterea economică este estimată să rămână peste potențial în 2016 și 2017, susținută de politici fiscale expansioniste și de îmbunătățirea pieței muncii. Măsurile de relaxare fiscală implementate în 2016, alături de creșterile salariale din sectorul public, vor majora pe mai departe consumul privat, iar inflația scăzută și condițiile monetare favorabile vor ajuta la îmbunătățirea creditării și ar putea influența pozitiv investițiile private", se arată în raport.
Salariile bugetarilor sunt programate să crească începând cu 1 august, cu plată din septembrie, cu creșteri mai mari, cu până la 20%, doar pentru angajații mai prost plătiți în prezent, precum cei din asistența socială, care totalizează însă aproximativ jumătate din bugetari, în cazul altora majorarea fiind de doar 1%. Impactul financiar a fost calculat la 500 de milioane de lei pentru acest an și la 2,3 miliarde de lei brut (1,5 miliarde de lei net) pentru anul viitor.
Guvernul a anunțat, recent, că ia în calcul ca sursă de finanțare a majorării salariilor bugetarilor dividendele încasate de la companiile de stat din subordine. Statul a început operațiunea de finanțare a promisiunii de majorare a salariilor bugetarilor cu dividende din profiturile companiilor de stat, forțând Transgaz, operatorul sistemului național de transport de gaze naturale, să majoreze cota de profit distribuită acționarilor cu 30% față de planurile inițiale ale companiei, de la 250,07 milioane de la 325,07 milioane de lei.