Rafinăriile din România pot rămâne fără țiței kazah, principala alternativă la cel rusesc. Șicane între Moscova și Nur-Sultan

Rafinăriile din România pot rămâne fără țiței kazah, principala alternativă la cel rusesc. Șicane între Moscova și Nur-Sultan
scris 7 iul 2022

Implementarea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei de către țări terțe ar putea lipsi România de principala alternativă la țițeiul rusesc, cea kazahă. Kazahstanul a publicat, deși face parte alături de Rusia din Uniunea Economică Eurasiatică, un proiect de ordin care reglementează aplicarea de sancțiuni privind furnizarea anumitor tipuri de bunuri pe teritoriul Federației Ruse, în timp ce un tribunal rus a decis suspendarea activității terminalului offshore Caspian Pipeline Consortium (CPC), prin care este exportat țițeiul kazah către rafinăriile din România, pentru 30 de zile.

De ce este important: Trei pătrimi din țițeiul rafinat în România este importat pe căi maritime, din două terminale din portul rusesc Novorosisk. Printr-un terminal onshore este exportat majoritar petrol rusesc, care ajunge inclusiv la Petrotel și, până recent, la Petrobrazi (rafinăria deținută de OMV Petrom, care procesează 70% țiței românesc și 30% țiței de import), iar prin celălalt, offshore, petrol kazah, transportat prin Rusia, prin oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC), care alimentează Petromidia. Potrivit Asociației Energia Inteligentă, în 2021, 85% din țițeiul importat de România a avut ca sursă terminalul CPC, suspendat pentru o lună de tribunalul rus.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este important: UE nu a interzis importul de țiței încărcat în Rusia, dar care provine din state terțe, cum e cazul celui kazah. Profit.ro avertiza însă la începutul lunii iunie că este posibil ca Rusia să răspundă la sancțiunile europene prin închiderea terminalelor de la Novorosisk, în special al celui CPC prin care este exportat și gazul kazah. Deja, așa cum a anunțat Profit.ro, presa rusă a acuzat Rompetrol, fără a prezenta dovezi, că furnizează carburanți Armatei Ucrainene și a propus naționalizarea terminalului CPC de la Novorosisk. Acuzațiile au fost reluate recent și de Pravda, care a adăugat și Azerbaidjanul pe lista statelor care alimentează armata ucraineană.

De altfel, și Uniunea Europeană recunoaște, în textul celui de-al șaselea pachet cu sancțiuni impuse Rusiei, că există riscul unei întreruperi a aprovizionării cu țiței în porturile din Marea Neagră și „recomandă” ca statele membre „să acționeze în spiritul solidarității și al cooperării regionale”.

Încheierea BAC-ului crește aplicările pe piața muncii – tinerii fără experiență iau cu asalt joburile din turism, retail și call-centere CITEȘTE ȘI Încheierea BAC-ului crește aplicările pe piața muncii – tinerii fără experiență iau cu asalt joburile din turism, retail și call-centere

Potrivit Rompetrol, terminalul Caspian Pipeline Consortium (CPC) este conectat la conducta de transport titei pe ruta Tengiz – Novorosisk. Acesta permite încărcarea de țiței tip/blend CPC prin cele trei terminale plutitoare(offshore) operate în largul Marii Negre. Cel de al doilea terminal petrolier din Novorosisk, Sheskharis, asigură încărcarea de titei din conducta Atyrau – Samara prin dane onshore. Prin intermediul acestuia, este livrat nu numai țiței rusesc, ci și alte alte tipuri, inclusiv țițeiul de tip KEBCO (Kazakh Export Blend Crude Oil).

Suspendarea activităților prin conducta Caspian Pipeline (CPC), care aduce țiței din Kazahstan în România tranzitând teritoriul Rusiei, nu va afecta aprovizionarea cu țiței a rafinăriei Petromidia, se arată într-un comunicat al grupului KMG Internațional (fostul Rompetrol Group).

Ponderea țițeiului de tip CPC în rețetele de obținere a produselor petroliere în cadrul rafinăriei este una scăzută, comparativ cu alte tipuri de țiței utilizate în mod curent. În prezent, cea mai mare unitate de profil din România, Petromidia Năvodari funcționează la capacitate optimă, în acord cu planurile de producție aprobate pentru acest an.

De asemenea, Rompetrol precizează că eventuale măsuri privind activitatea CPC nu vor influența piața produselor petroliere din România, iar grupul va continua să își onoreze obligațiile contractuale și livrările de carburanți.

Rafinăriile din România pot rămâne fără țiței kazah, principala alternativă la cel rusesc. Șicane între Moscova și Nur-Sultan

Pe țărmul estic al Mării Negre există trei terminale petroliere, cele două de la Novorosisk în Rusia și cel de la Supsa (Georgia), prin care este exportat țiței azer. Capacitatea acestora este de aproximativ 1,8 milioane de barili pe zi. Principalul producător de petrol din Azerbaidjan, gigantul petrolier britanic BP, a închis deja, cel puțin temporar, terminalul georgian de la Supsa (și conducta care-l alimenta, Baku-Tbilisi-Supsa), de la Marea Neagră, prin care țițeiul azer era exportat în Europa, din cauza îngrijorărilor legate de siguranța petrolierelor în contextul războiului din Ucraina.

Cotă de piață record pentru Dacia, în Franța, în mod miraculos. Spring a pierdut locul 1 în fața unei rivale CITEȘTE ȘI Cotă de piață record pentru Dacia, în Franța, în mod miraculos. Spring a pierdut locul 1 în fața unei rivale

În luna aprilie 2022, la ordinul vicepremierului rus Viktoria Abramchenko, s-a realizat o evaluare a stării tehnice a instalațiile de exploatare ale CPC. Auditul, finalizat în mai 2022 a evidențiat o serie de nereguli ale Planului de răspuns la scurgerile de petrol și astfel, în data de 6 iunie 2022, a fost emisă o citație către Consorțiu pentru a elimina, până la data de 30 noiembrie 2022, problemele semnalate în audit.

În același timp, pe 6 iunie 2022, s-a întocmit un raport referitor la o infracțiune administrativă privind încălcarea gravă a condițiilor prevăzute de licență de transport a CPC, care prevede suspendarea administrativă a activității până la 90 de zile cu titlu de pedeapsă alternativă.

În pofida faptului că termenul limită de conformare a CPC expiră pe 30 noiembrie 2022, oficialitățile ruse au solicitat Tribunalului Districtual din Novorosisk, suspendarea activități CPC pentru 90 de zile, tribunalul decizând, se pare, o reducere a acestui termen la 30 de zile.

Relațiile ruso-kazahe sunt în prezent destul de tensionate, miercuri publicația economică rusă Kommersant făcând public un proiect de ordin al ministerul kazah de finanțe care reglementează aplicarea de sancțiuni privind furnizarea anumitor tipuri de bunuri pe teritoriul Federației Ruse (dar și Belarusului), de proveniență occidentală, probabil.

Potrivit proiectului, retras ulterior de pe site-ul ministerului kazah, autoritățile de la Nur-Sultan nu vor certifica facturile electronice pentru astfel de mărfuri, iar fără acestea, trecerea graniței cu Rusia va deveni imposibilă.

ULTIMA ORĂ Piața auto din România a intrat în declin, pentru prima dată în acest an CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Piața auto din România a intrat în declin, pentru prima dată în acest an

Kommersant susține că, date fiind raporturile sale comerciale atât cu Rusia, cât și cu Occidentul, Kazahstanul este cea mai vulnerabilă dintre țările membre ale Uniunii Economice Eurasiatice la restricțiile secundare impuse de statele dezvoltate statelor terțe care efectuează comerț cu Federația Rusă și va trebui, într-o formă sau alta, să se conformeze sancțiunilor occidentale.

Numai că riscă, în acest caz, să se transforme, la rândul său, într-o țară considerată „neprietenoasă” de către Moscova.

viewscnt
Afla mai multe despre
import
petrol
titei
kazah
rompetrol
petromidia
petrotel