Câțiva deputați PSD au inițiat, în noul Parlament, un proiect legislativ care prevede obligativitatea majorării treptate a salariului de bază minim brut pe țară, astfel încât să reprezinte, până la finele anului 2024, 60% din câștigul salarial mediu brut. Un proiect similar nu a putut întruni numărul de voturi necesar pentru a fi adoptat și și-a încetat astfel procedura legislativă anul trecut tot în Parlament, când PSD controla forul legislativ.
Proiectul inițial fusese adoptat, în luna mai a anului trecut, de Senat și a fost promovat de PSD la vot în Camera Deputaților chiar înaintea alegerilor parlamentare de anul trecut, dar ca proiect de lege organică nu a întrunit numărul necesar de voturi necesare pentru adoptare, astfel că și-a încetat procedura legislativă prin respingere definitivă de către Camera Deputaților.
Opoziția parlamentară de atunci, actuali guvernanți, s-a opus proiectului, subliniind că o astfel de majorare, prin lege, fără a ține cont de datele economice, îi va pune în dificultate pe micii întreprinzători.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Printre inițiatorii proiectului s-a numărat atunci și se numără și acum fostul ministru al Muncii Marius Budăi.
Aceștia argumentază că ”pachetul” de facilități și drepturi acordate mediului private trebuie însoțit și de obligații precum asigurarea nivelului de trai decent pentru populație, în cazul de față printr-un nivel minim al salariului minim brut calculat în raport cu câștigul salarial mediu pe economie.
”În condițiile în care, se manifestă în mod concret și constant interesul pentru a fi asigurate mediului privat, în plan european și național, condiții optime de dezvoltare (multiple inițiative legislative prin care sunt încurajate, susținute, facilitate investițiile private etc.), societatea trebuie să realizeze că, într-o economie sănătoasă, ’’pachetul” mediului privat include drepturi și obligații corelative. Toate drepturile acordate acestui adevărat "motor” al economiilor naționale trebuiesc însoțite de obligațiile corelative. Or, în categoria acestor obligații este esențial să reținem asigurarea sustenabilității economiei naționale și a unui nivel de trai decent pentru populație”, susțin inițiatorii.
CITEȘTE ȘI Cartel Alfa reclamă că România este "lanterna" clasamentului est-european la creșterea salariului minimPrin urmare, proiectul propune modificarea Codului Muncii cu următorul articol: ”Raportul dintre salariul de bază minim brut pe țară și salariul mediu brut pe economie va crește în tranșe anuale egale începând cu data de 1 ianuarie 2022, urmând ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de bază minim brut pe țară să reprezinte 60% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”.
Față de forma anterioară, care viza majorarea de la 1 ianuarie 2021, proiectul mai prevede acum că: ”Începând din anul 2025, salariul minim va fi actualizat anual, în luna ianuarie, pentru a se păstra raportul de 60% dintre salariul minim brut și salariul mediu brut, având ca referință salariul mediu brut din luna decembrie a anului anterior, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau publicat de Institutul Național de Statistică (INS)”.
CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă deja schema de compensare a industriei HoReCa: Noi condiții și costuri pentru firme, verificate de ANAF, în schimb termene de plată prelungite cu lunile pentru autoritățiGuvernul Cîțu a stabilit, la mijlocul lunii trecute, prin hotărâre, că salariul de bază minim brut va crește din ianuarie cu 3%, de la 2.230 lei lunar la 2.300 lei lunar, reprezentând o majorare netă de 41 lei, rezultând un salariu minim net lunar de 1.386 lei, după cum a relatat în premieră Profit.ro. Potrivit proiectului de hotărâre pentru majorare, Guvernul a luat în calcul, la stabilirea noului nivel al salariului minim, o rată a inflației de 2,2% și creșterea reală a productivității muncii pe persoană de 0,8% în anul 2020.