Deși a fost una din promisiunile electorale ale lui Donald Trump, președintele SUA nu a reușit în primul an de mandat o protecție efectivă a industriei siderurgice.
Pentru unii americani, Sărbătoarea Crăciunului i-a prins cu îngrijorări. Încă din septembrie, angajatorul euro-indian ArcelorMittal a anunțat că va concedia, începându cu 2018 nu mai puțin de 150 de muncitori din cei 207 angajați ai oțelăriei pe care o deține în Philadelphia, statul Pennsylvania. Un material New York Times menționează acest fapt ca pe un simptom al blocajului cu care se confruntă industria siderurgică americană după un de președinție Donald Trump, în condițiile în care actualul ocupant de la Casa Albă a câștigat alegerile pe o platformă privind păstrarea locurilor de muncă în SUA.
Întârzierea programului de infrastructură promis de Administrația Trump a văduvit industria locală de debușee importante pentru oțelul turnat. Mai mult de cât atât, tarifele pe care SUA urmează să le introducă pentru a proteja producători interni au avut un impact nedorit pe termen scurt. În anticiparea noilor taxe, importurile de oțel au crescut în primele 10 luni din 2017 cu 19,4% față de perioada similară a anului precedent. Este stocul care a pus în dificultate oțelăriile americane, care deja se zbăteau în condițiile competiției de exces de oțel ieftin chinez.
CITEȘTE ȘI Trump acuză China de încălcarea embargoului impus Coreei de Nord, prin alimentarea cu petrol a Phenian-uluiCând ArcelorMittal, companie care deține și combinatul siderurgic de la Galați, a anunțat concedierile, a invocat atât importurile respective suplimentare, cât și absența unei cereri robuste, în condițiile întârzierii programelor de construcții de infrastructură rutieră, poduri și echipamente militare.
Este un reproș adresat voalat lui Trump, care a avut promisiuni special pentru industria siderurgică din Pennsylvania. “Așteptați să vedeți cei voi face cu oțelul și cu companiile din domeniul oțelului”, spunea președintele chiar la începutul lunii iunie în fața unei mulțimi adunate în orașul Cincinnati. El promitea că va opri “dumping”-ul de produse foarte ieftine din alte țări. “Veți vedea cât de curând. Oțelarii vor fi foarte fericiți”, promitea Trump.
Confruntați cu perspectiva unor tarife care să facă prohibiitivă intarea pe cea mai mare piață din lume, exportatorii mari, printre care și Uniunea Europeană, au amnințat cu represalii. Politica tarifară a lui Trump are și inamici interni între companiile consumatoare de oțel, dar și de produse neferoase, în special aluminiu. Este vorba despre producătorii auto, procesatorii de alimente și alte industrii care utiliează oțelul sau aluminiul ca materie primă pentru fabricarea produselor lor.