Administratorul de active financiare care a anunțat lansarea unui fond dedicat investițiilor în criptomonede își amână decizia, avertizând că bitcoin ar putea scădea cu aproape 50% față de nivelurile actuale. Fostul congresman american Ron Paul spune că atât pe bursă, cât și pe bitcoin sunt baloane speculative care au aceași cauză: creditul excesiv.
Provocare. Bitcoin și celelalte criptomonede nu reprezintă un instrument financiar al viitorului, ci, dimpotrivă, sunt un simptom al unor probleme ale sistemului monetar vechi. Ca și balonul tehologic dot.com, bulele imobiliare sau tranzacționarea obligațiunilor la randamente negative, aglomerarea banilor pentru palsamente în sistemele criptomonedelor sunt o consecință a creditului pompat excesiv în economie.
Este perspectiva oferită de fostul congresman republican Ron Paul, autorul inițiativei de auditare a băncii centrale a SUA în urmă cu 8 ani și care a stat la baza adoptării în 2015 a Federal Reserve Transparency Act. Invitat la postul de televiziune CNBC, acesta a declarat că mai degrabă cumpărările agresive de criptomonede sunt o consecință a lichidității abundendente din sistemul monetar și pentru care actorii financiari sunt în căutare de debușee.
„Uitați-vă la problemele pe care le avem în față. Cred că sunt gigantice și oamenii sunt disperați și se uită peste tot. De ce ar cumpăra bonduri care plătesc rate de dobândă negative? De ce ar cumpăra acțiuni și să spună că de data aceasta este diferit?”, a declarat Paul, care vede în fluxul de capital pe bitcoin o reacție față de excesele din sistemul monetar actual, în care dolarul este o monedă de rezervă la nivel internațional, dar nu mai are acoperire în aur.
CITEȘTE ȘI Aproape un sfert din modele virtuale Bitcoin sunt blocate sub straturile de securitate digitaleDacă Paul, candidat în cursa pentru președinția SUA în interiorul Partidului Republican în anul 2012, a fost totdeauna critic față de criptomonede, pe care le consideră alte valute de tip fiat, fără o valoare intrinsecă, un alt avertisment vine chiar de la un manager de fonduri care a investit în bitcoin.
Mike Novogratz, șef la Galaxy Investment Partners, cel care a antrenat ultimul rally pe bitcoin la jumătatea lunii decembrie când a anunțat că va crea un fond dedicat investițiilor în criptomonede, este acum rezervat față de creșterile furibunde și a decis să-și amâne demersurile, conform unui mesaj postat pe Twitter și preluat de Zero Hedge.
„Suntem în mijlocul unei manii speculative”
Novogratz – care afirmase cu 2 săptămâni înainte că bitcoin va ajunge la un preț de 40.000 de dolari pe unitate, cu peste 150% deasupra nivelurilor actuale – acum îndeamnă la prudență după aprecierile consistente consemnate de atunci. El crede că bitcoin se va consolida între nivelurile de 10.000 dolari/unitate și 16.000 dolari/unitate înainte de creșterea către reperele record pe care le-a avansat înainte. El nu exclude ca înainte de reluarea trendului, bitcoin să cadă chiar și către nivelul de 8.000 dolari/unitate, ceea ce ar însemna un declin de aproape 50%.
Întrebat la CNBC de ce își amână decizia de creare a fondului de investiții în criptomonede, Novogratz a răspuns că vrea să evite o perioadă de excese antrenate de factori psihologici. „Așa arată o manie speculativă. Suntem în mijlocul unei manii speculative”, a declarat investitorul, care în anii ’90 a lucrat în Asia pentru banca americană de investiții Goldman Sachs.
Dacă bitcoin va continua să crească în acest ritm, vor interveni reglementatorii
Că este umflat un balon artificial este și opinia fostului congresman Paul. El spune că oricum criptomonedele ar fi existat, dar fără lichiditatea abundentă injectată de băncile centrale nu am fi avut un balon speculativ exponențial după modelul dezvoltat în ultimi ani și cu precădere în 2017. „Criptomonedele sunt o reflexie a dezastrului sistemului monetar în dolari”, spune Paul, care este de orientare libertariană, ideologie care reclamă o implicare cât mai mică a statului în economie.
Fluxurile de capital au fost masive către criptomonede, iar capitalizarea bitcoin a ajuns la jumătate de trilion de dolari. Pentru Novogratz este și o consecință a informațiilor furnizate pe rețelele sociale. „Se mișcă aproape cu viteza luminii”, spune managerul de fonduri care este uimit de câte mesaje primește pe Twitter deși și-a deschis contul de numai o lună.
El nu exclude ca bitcoin să ajungă o piață de un trilion de dolari chiar în 2018, sau chiar ținta sa de 40.000 dolari/unitate să fie lovită chiar în 3 luni. Totuși, crede că dacă avansul ar fi atât de consistent, ar interveni reglementatorii pentru a nu fi contagiune în piață, întrucât mulți oameni cumpără bitcoin cu bani de pe cardurile de credit.
„Nu cred că faza speculativă s-a terminat”, spune Novogratz. El afirmă că marchează o parte din profituri pe poziția sa pe bitcoin în această perioadă și face speculații pe această volatilitate. Este încrezător că va deveni o piață mult mai mare. De vreme ce Goldman Sachs a intrat ca intermediar, este de așteptat să vină jucători mari. Din discuțiile sale cu profesioniști din cadrul fondurilor de pensii vede că deja aceștia tratează criptomonedele drept o clasă de active. Deocamdată, prezența acestora este foarte redusă, ceea ce face criptomonedele greu de citit pentru că nu se corelează cu nicio clasă de active. Cei care dețin bitcoin nu au acțiuni pe bursa de la New York.
Ron Paul consideră că atât criptomonedele, cât și bursa au în comun faptul că sunt inflamate de creditul excesiv. Banca centrală a SUA a creat rezerve în anii precedenți pentru a fi accesate de bănci astfel încât acestea să acorde credite și să stimuleze crearea de locuri de muncă. Banii au mers, însă, haotic spre diverse clase de active, cum sunt acțiunile sau criptomonede.
Întrebat unde este balonul speculativ mai mare, Paul a spus că, dacă se uită pe grafice, curba speculativă apare mai amenințătoare pe bitcoin decât pe indicii bursieri americani.