PROIECT Restricții pentru microîntreprinderile noi care vor impozit de doar 1%

PROIECT Restricții pentru microîntreprinderile noi care vor impozit de doar 1%
scris 20 nov 2015

Microîntreprinderile nou înființate începând din 2016 vor beneficia de impozitul de 1%, în primii doi ani, doar dacă acționarii nu au mai avut, dar nici nu vor avea, cel puțin încă patru ani, participări la alte firme românești sau străine, se arată în proiectul de norme ale Codului fiscal, obținut de Profit.ro.

Sistemul de impozitare a veniturilor microîntreprinderilor va fi modificat, din 2016, potrivit noului Cod fiscal. Astfel, firmele nou înființate care au cel puțin un salariat și sunt constituite pe o durată mai mare de 48 de luni vor avea o cotă de impozit de 1%, în primele 24 de luni, dacă acționarii/asociații lor nu au deținut titluri de participare la alte persoane juridice.

Urmărește-ne și pe Google News

În completarea Codului fiscal, normele precizează “condiția nedeținerii de titluri de participare la alte persoane juridice trebuie îndeplinită pe toată durata de 48 de luni din existența persoanei juridice nou-înființate și vizează deținerile la persoane juridice române și străine”. Facilitatea se va aplica doar microîntreprinderilor înființate începând de anul viitor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În prezent, cota pentru microîntreprinderi este de 3%. Din 2016, vor fi trei cote în funcție de numărul de salariați, astfel: 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariați, inclusiv, 2% pentru cele care au un salariat și 3% pentru cele care nu au salariați.

Excepția pentru start-up

Prin excepție, microîntreprinderile, persoane juridice române nou-înființate, care au cel puțin un salariat și sunt constituite pe o durată mai mare de 48 de luni, iar acționarii/asociații lor nu au deținut titluri de participare la alte persoane juridice, au cota 1% pentru primele 24 de luni de la data înregistrării.

Salariatul trebuie să fie angajat în termen de 60 de zile inclusiv de la data înregistrării firmei și să aibă contract individual de muncă cu normă întreagă. Totuși, condiția privind salariatul este îndeplinită și dacă microîntreprinderea are persoane angajate cu contract individual de muncă cu timp parțial, ale căror fracțiuni de normă însumate reprezintă echivalentul unei norme întregi sau dacă are încheiate contracte de administrare sau mandat cu remunerația cel puțin la nivelul salariului de bază minim brut.

Plafonul de venituri pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor va fi majorat, din 2016, de la 65 mii euro la 100 mii euro.

 
viewscnt
Afla mai multe despre
microintreprinderi
impozit
restrictii
cod fiscal