Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru primul trimestru al anului, a fost de 272,4 miliarde lei prețuri curente, în creștere, în termeni reali, cu 0,3% față de trimestrul IV 2019 și în creștere cu 2,7% față de trimestrul I 2019, potrivit datelor anunțate marți de Institutul Național de Statistică (INS).
”Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2020, a fost de 272,415 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 0,3% față de trimestrul IV 2019 și în creștere cu 2,7% față de trimestrul I 2019. Serie brută: Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2020 a fost de 216,264, miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 2,4% față de trimestrul I 2019”, arată datele INS.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Față de același trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere cu 2,4% pe seria brută și cu 2,7% pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul I 2020, nefiind înregistrate diferențe față de varianta publicată în comunicatul de presă din 15 mai 2020, scrie News.ro.
”Estimările semnal precum și cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultățile create de criza pandemică și de instituirea stării de urgență. Aceste dificultăți au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naționale și s-au concretizat printr-o creștere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informațiilor au fost utilizate surse alternative pentru a afecta, cât mai puțin posibil, calitatea indicatorilor produși. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă și a politicii de revizuire a conturilor naționale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condițiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei”, arată datele INS.
La creșterea PIB, în trimestrul I 2020 față de trimestrul I 2019, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuții pozitive mai importante având următoarele ramuri: comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante (+1,1%), cu o pondere de 21% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 5,5%; informațiile și comunicațiile (+0,9%), cu o pondere de 7% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 14,1%; Construcțiile (+0,8%), cu o pondere de 4% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumuluide activitate cu 23,3%; Activitățile profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport (+0,7%), cu o pondere de 7,6% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 10,4%.
Contribuții negative au înregistrat: Industria (-1,2%), cu o pondere de 19,6% la formarea PIB și care a înregistrat o reducere a volumului de activitate cu 5,9%; Impozitele nete pe produs (-0,1%), cu o pondere de 8,1% la formarea PIB și care au înregistrat o reducere a volumului lor cu 0,7%.
Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 3,8%, contribuind cu 2,5% la creșterea PIB; formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 5,9%, contribuind cu 0,9% la creșterea PIB.
O contribuție negativă la creșterea PIB a avut-o exportul net (-3,2%), consecință a creșterii volumului importurilor de bunuri și servicii, cu 0,8%, comparativ cu reducerea volumului exporturilor de bunuri și servicii, cu 5,5%.
”Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2020 față de varianta semnal publicată în comunicatul de presă nr. 134 din 15 mai 2020 fiind nesemnificativă. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiți, a modificării seriilor brute și a numărului de observații disponibile”, precizează INS.