Producția industrială din Germania a înregistrat în aprilie o scădere istorică, de 17,9%, peste estimările analiștilor intervievați de Reuters, de 16%, motivul fiind pandemia de coronavirus care a obligat companiile să își reducă activitățile, potrivit datelor publicate luni de Biroul de Statistică.
Noile date relevă că producătorii de bunuri de capital au consemnat cea mai mare scădere a producției, de 35,3%. Producția din sectorul construcțiilor s-a contractat cu 4,1%, iar cea din sectorul energiei cu 7,2%.
CITEȘTE ȘI Beneficiile soluțiilor de semnătură electronică și chatbot în contextul economic actualPotrivit Ministerului Economiei, restricțiile legate de coronavirus au început să fie aplicate la jumătatea lunii martie, dar impactul complet a fost resimțit în aprilie, arată news.ro.
”A fost atins nivelul minim. Odată cu relaxarea treptată a măsurilor de protecție și reluarea producției în industria auto, redresarea economică începe acum”, a arătat ministerul.
Aceste date întăresc așteptările că economia germană va înregistra în trimestrul al doilea cel mai puternic declin de la Al Doilea Război Mondial.
”Produsul Intern Brut se va contracta probabil cu peste 10% în trimestrul al doilea, o scădere care nu a mai avut loc pe timp de pace”, a declarat un economist al VP Bank Group, Thomas Gitzel.
Pe ansamblul anului 2020, guvernul anticipează că PIB-ul va scădea cu 6,3%, presupunând că pachetul de măsuri fiscale de stimulare de 130 de miliarde de euro va contribui la intensificarea activităților economice în a doua jumătate a anului.
CITEȘTE ȘI Cinci pași pentru relansarea și reinventarea afacerilor în epoca Covid-19Institutul de economie Ifo a anunțat luni că producătorii se așteaptă ca nivelul producției să scadă în continuare în următoarele trei luni, dar într-un ritm mai lent.
Potrivit Ifo, indicele referitor la așteptările legate de producție a crescut la -20,4 puncte în luna mai, de la -51 de puncte în aprilie, înregistrând cea mai mare creștere lunară de la reunificarea Germaniei, în urmă cu trei decenii.
“Asta înseamnă doar că prăbușirea se aplatizează acum”, a subliniat directorul pentru sondaje al Ifo, Klaus Wohlrabe.