Niciuna dintre măsurile luate de Guvern sau de Parlament pe durata stării de urgență sau care sunt consecință a acestei stări nu va mai trebui să se supună regulilor de transparență decizională, nici consultărilor cu actorii sociali implicați, potrivit unei modificări aduse de Executiv ordonanței de urgență care a reglementat regimul stării de asediu și al stării de urgență.
"Pe perioada stării de asediu sau a stării de urgență, normele legale referitoare la transparența decizională și dialogul social nu se aplică în cazul proiectelor de acte normative prin care se stabilesc măsuri aplicabile pe durata stării de asediu sau a stării de urgență ori care sunt o consecință a instituirii acestor stări", prevede, la articolul 33, Ordonanța de urgență nr. 34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, publicată pe 31 martie.
În esență, Executivul sau Parlamentul pot lua orice decizie consideră a fi necesară pe perioada stării de asediu fără a anunța nimic public înainte și fără a se consulta cu partenerii sociali asupra posibilului impact.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ordonanța de urgență care suspendă aceste obligați de transparență nu face nicio diferențiere între tipurile de măsuri care sunt exceptate de la aceste obligații. Anularea obligației de transparență și a celei de informare, fie și doar consultativă, cu partenerii sociali, poate fi aplicată, astfel, de la măsuri curente simple, de tipul achizițiilor pe perioada situației de urgență, până la măsuri cu efecte ample și pe termen mai lung în economie, cum ar putea fi plafonarea prețurilor, înghețarea chiriilor, suspendarea ratelor la credite sau a altor obligații comerciale între privați, care afectează zone mari din mediul de afaceri.
Patronatele au contestat deja măsuri luate de autorități fără consultări prealabile, la fel și asocialțiile bancare care au cerut ca soluții de suspendare a plății ratelor să fie făcute doar după discutarea impactului și a căilor potrivite cu instituțiile implicate. Și din zona angajaților și a sindicatelor au apărut contestații pentru eventuale măsuri care ar viza în viitor transferuri forțate de personal sau obligația cadrelor medicale de a trata pacienți și în cazul în care sunt infectați cu coronavirus dar au forme ușoare ale bolii.