Poziția externă a României nu arată bine la jumătatea anului

Poziția externă a României nu arată bine la jumătatea anului
scris 13 aug 2021

Poziția externă a României nu arată bine la jumătatea anului. Deficitul de cont curent a crescut cu trei sferturi față de primele șase luni din 2020, la 7 miliarde de euro. Deficitul comercial este mai mare, dar s-a adâncit și deficitul din balanța de venituri primare, în timp ce excedentul de la venituri secundare și servicii a scăzut. O veste bună este însă creșterea investițiilor străine directe după un an trecut foarte slab, dar acoperirea deficitului de cont curent rămâne scăzută.

Viteza de creștere a deficitului de cont curent încetinește – la 5 luni avansul era de 85% - dar se menține ridicată.

Urmărește-ne și pe Google News

Balanța bunurilor a înregistrat un deficit cu 1,56 miliarde de euro mai mare decât în prima jumătate a anului trecut, la 10,48 miliarde de euro, aceasta fiind și principala sursă de dezechilibru a contului curent, evoluție ce vine pe fondul creșterii mai ridicate a volumului de importuri în raport cu exporturile, arată datele publicate de Banca Națională a României.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Serviciile au rămas pe excedent, dar îngrijorător este că acesta a înregistrat o scădere minoră la 4,42 miliarde de euro față de anul trecut. A scăzut excedentul adus de lohn la 1,14 miliarde de euro, în timp ce deficitul din turism a reînceput să urce spre tendința din 2019, pe fondul reluării concediilor românilor în afara țării, și să ajungă la 853 de milioane de euro. Transportul a urcat excedentul cu circa 6% la 2 miliarde de euro.

SUA: Numărul locuitorilor albi, în scădere pentru prima dată în istoria țării CITEȘTE ȘI SUA: Numărul locuitorilor albi, în scădere pentru prima dată în istoria țării

Capitolul alte servicii și-a redus excedentul la  2,12 miliarde de euro, cu 4% sub anul trecut. A scăzut ușor inclusiv excedentul din IT&C, care este de 1,66 miliarde de euro.

Balanța veniturilor primare, unde sunt incluse veniturile din muncă, cele din investițiile financiare - investiții directe, de portofoliu sau împrumuturile între grupurile bancare -, impozitele și subvențiile, inclusiv cele de la Uniunea Europeană, a trecut de la un deficit de 305 milioane de euro în iunie anul trecut, la un deficit de 1,42 miliarde de euro.

Poziția externă a României nu arată bine la jumătatea anului

Intrările de valută din salarii au crescut pe net cu circa 370 de milioane de euro până la 1,74 miliarde de euro. Încasările firmelor străine din dividende au fost de 3,91 miliarde de euro, față de 2,75 miliarde de euro anul trecut, ceea ce arată că economia merge mai bine.

A crescut și deficitul din investițiile de portofoliu de la 571 de milioane de euro la 789 de milioane de euro. Statul a compensat ieșirile din contul curent prin împrumuturi externe, care însă generează un deficit mai mare în contul primar prin ieșirile de dobânzi pentru plata creditorilor.

Excedentul balanței de venituri secundare a scăzut de la 710 milioane de euro la 434 de milioane de euro. În această categorie intră transferurile private de bani în și din străinătate, inclusiv remitențele celor care lucrează afară, precum și transferurile administrației publice, inclusiv fondurile europene. Administrația publică și-a adâncit deficitul de la 114 milioane de euro la 648 milioane de euro. Banca Națională remarca intrările mai mici de fonduri europene.

Investițiile străine directe au crescut pe flux cu 3,14 miliarde de euro, față de 996 milioane de euro la jumătatea anului trecut. Acoperirea contului curent s-a îmbunătățit de la un sfert la 45%. Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 2,54 miliarde de euro și restul de 595 de milioane de euro sunt credite intragrup. Față de mai creșterea este de circa 710 milioane de euro. La 6 luni în 2019 investițiile străine directe erau de 2,32 miliarde de euro, iar deficitul de cont curent era de 5,14 miliarde de euro, ceea ce înseamnă un grad de acoperire de 45%, la fel ca cel curent.

Datoria externă a crescut cu 2,1 miliarde de euro de la începutul anului, mai ales pe fondul creșterii datoriei externe pe termen scurt cu 7,4%.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
cont curent
deficit cont curent
balanta de plati