Un prim pas pentru evitarea sancțiunilor europene este o vizită a noului premier polonez Mateusz Morawiecki la Budapesta, unde premierul Ungariei Viktor Orban este deja alături de Polonia și împotriva unor sancțiuni. Cum decizia în Consiliul UE necesită voturile tuturor statelor membre, întâlnirea de la Budapesta ar putea fi deja suficientă pentru contracararea oricărui demers de la Bruxelles.
Guvernul polonez pregătește o „ofensivă diplomatică” pentru a contracara decizia Comisiei Europene de a activa articolul 7 din Tratatul UE, o măsură inedită luată ca răspuns în fața reformei sistemului judiciar polonez, dar suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliul UE (măsura prevăzută în acel articol) va fi greu de realizat, întrucât necesită un vot unanim al tuturor celorlalte state membre ale UE, iar Ungaria a anunțat deja că se va opune, relatează agențiile EFE și PAP, preluate de Agerpres.
Executivul comunitar i-a dat celui polonez și un termen de trei luni să revină asupra acestei reforme considerată la Bruxelles „un risc evident de încălcare a statului de drept”. Anul trecut, tot în luna decembrie, Comisia Europeană a mai dat guvernului de la Varșovia un termen de două luni pentru a răspunde preocupărilor legate de reforma Tribunalului Constituțional. Guvernul polonez a răspuns în ultima zi a acelui termen și a respins toate acuzațiile, iar acum acțiunile executivului de la Varșovia arată că va folosi noul termen pentru a explica poziția sa atât Comisiei Europene, cât și diferiților lideri europeni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, ministrul polonez de externe Witold Wasczykowski a anunțat o „ofensivă diplomatică” ce va începe din data de 3 ianuarie, când noul premier polonez Mateusz Morawiecki se va întâlni la Budapesta cu omologul său ungar Viktor Orban.
Acesta din urmă, aliat al Varșoviei și care el însuși are o relație dificilă cu Comisia Europeană, tot pe teme ce țin de statul de drept, precum și din cauza opoziției față de cotele de refugiați și a noii legi ungare privind învățământul superior - care vizează Universitatea Central-Europeană creată de George Soros, - a anunțat că va apăra Polonia în aplicarea articolului 7 și că va bloca prin veto orice acțiune a Bruxelles-ului împotriva acestei țări.