Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, îl acuză pe magnatul de origine maghiară George Soros că se află în spatele unor eforturi de denigrare a Ungariei în rândul instituțiilor europene.
Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, și-a reluat asalturile la adresa miliardarului american George Soros la acest sfârșit de săptămână anunțând că a solicitat serviciilor secrete din țara vecină să cartografieze rețelele finanțate de „imperiul” celui pe care îl consideră un atac la securitatea națională, transmite Bloomberg.
Serviciile de informații ungare ar urma să facă evaluări legate de eforturile lui Soros de a influența instituțiile Uniunii Europene să sancționeze Ungaria, în vederea împingerii țării către o politică a "amestecului de populații" vizată la nivel continental, a declarat ieri Orban, într-o intervenție pentru Radio Kossuth.
CITEȘTE ȘI Statul închiriază spații de cazare în București și alte 3 orașe pentru primirea a până la 700 de refugiați, după dublarea numărului de cereri de azilOrban, care este favorit la câștigarea alegerilor parlamentare de anul viitor din Ungaria, a declarat că Europa este pe cale să se scindeze între țările care vor să creeze o „zonă liberă de emigranți” și cei care refuză să îi expulzeze cu forța pe migranții care ajung fără documente de identitate.
Fidesz, formațiunea politică a lui Orban, ar avea 59% din sufragii, conform ultimelor sondaje, iar cu radicalii naționaliști de la Jobbik pe locul 2 se pare că a obținut un consens larg anti-imigrație în Ungaria. Retorica anti-UE a lui Orban are succes în regiune, miliardarul Andrej Babis, câștigând cu același discurs, săptămâna trecută, alegerile parlamentare din Republica Cehă.
Soros a fost în mai multe rânduri ținta atacurilor lui Orban, el însuși fost bursier al fundațiilor miliardarului american, însă a replicat afirmând că premierul Ungariei conduce „un stat mafiot”. Soros s-a pronunțat în mai multe rânduri în favoarea preluării fluxurilor de emigranți din Africa și Orientul Apropiat de către țările europene, iar presa din Italia a documentat că ONG-uri finanțate de acesta aduc pe vasele lor emigranți din Libia către Europa.
Soros a fondat în anii '70 Quantum Fund și și-a câștigat notorietate în piețele financiare internaționale prin mai multe tranzacții inspirate care i-au dus averea netă la peste 32 miliarde dolari, conform Financial Times. La jumătatea acestei luni, miliardarul a anunța că a donat nu mai puțin de 18 miliarde dolari către Fundația pentru o Societate Deschisă, în vederea finanțării ulterioare a mai multor organizații non-guvernamentale.