Patronatele din turism au cerut Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, ca restaurantele să intre în 15 iunie în faza a doua de relaxare, și anume redeschiderea interioarelor, în caz contrar numărul estimat al șomerilor din HoReCa va urca de la 30%, cât este estimat acum, la 40%.
Anterior, cum a anunțat în premieră Profit.ro, Asociația Restaurantelor din România (HORA) a stabilit cu Guvernul, de principiu, ca terasele să fie redeschise la 1 iunie, iar din două în două săptămâni să fie deschis gradual restul restaurantelor, respectiv mai întâi 50% din interior, iar apoi integral și în interior.
Acum, patronatele vor să se asigure că respectivul calendar va fi și apliccat și susțin că este foarte important pentru întreaga industrie a turismului să se treacă la faza a 2-a a relaxării restricțiilor pentru restaurante, în cel mai scurt timp, respectiv 15 iunie 2020. În acest caz, cei aproximativ 400.000 de oameni care lucrează în industrie vor fi reactivați complet (130.000 angajați în unități de alimentație publică, 80.000 de angajați în unități de cazare și peste 190.000 de angajați în companii care dezvoltă afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizorii locali de ingrediente, producători și distribuitori materie primă, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum și sisteme de gestiune, curățenie, transport, logistică, ambalaje).
CITEȘTE ȘI Cinci pași pentru relansarea și reinventarea afacerilor în epoca Covid-19"Azi au fost reactivați o parte dintre ei. Veniturile angajaților din industrie se bazează în mare parte pe bacșiș. Ei sunt astăzi în șomaj tehnic aferent salariului minim pe economie, venit insuficient supraviețuirii. Reluarea activității restaurantelor va diminua numărul de angajați care vor fi concediați. Azi se estimează că 30% din angajați își vor pierde locurile de muncă, iar dacă redeschiderea nu va avea loc săptămâna viitoare, numărul concedierilor va crește spre 40%, ceea ce înseamnă aproximativ 150.000 de șomeri", se arată în document.
Redeschiderea integrală a celor 40 000 de restaurante, hoteluri, baruri și cafenele ar duce la reintrarea pe piață a localurilor care nu au mai redeschis deloc, estimate azi la 27% din total, adică 10.800 de spații.
Redeschiderea restaurantelor ar duce, potrivit patronatelor, și la ameliorarea conflictului dintre proprietarii de spații și operatori legat de cuantumul și plata chiriei. Astăzi, aproximativ 10.000 de operatori din industria de turism au preluat integral sarcina chiriei, iar restaurantele aflate în conflict cu proprietarii intenționează să intre în insolvență.
CITEȘTE ȘI Prima zi pe terase - Mâncărurile preferate și nota de platăIndustria HoReCa este estimată la 6 miliarde de euro (4 miliarde de euro încasări aferente restaurantelor și 2 miliarde de euro încasări aferente hotelurilor). Pe fondul pandemiei, industria a pierdut 30% din încasări, iar pierderea va crește exponențial, potrivit patronatelor.
"Ratarea datei de 15 iunie pentru redeschiderea interioarelor restaurantelor va duce la diminuarea cu 50% a cifrei de afaceri in industrie. A 2-a etapă de redeschidere de pe 15 iunie va fi un impuls, un boost pentru industriile suport, partenere: legume și fructe, procesatori de carne, ape minerale și răcoritoare, bere, vin, lapte și produse lactate, panificație, furnizori de echipamente și servicii", spun patronatele.
Acestea reamintesc măsurile solicitate Guvernului, printre care suspendarea impozitului specific pentru semestrul 2 din 2020, plata taxelor și impozitelor industriei aferente anului 2020 în anul 2021, în 12 rate egale și acordarea, în cel mai scurt timp, a unor granturi europene nerambursabile în vederea refacererii capitalului de lucru pentru operatorii din Horeca și agențiile de turism. Patronatele au mai cerut și acordarea de tichete HoReCa folosite exclusiv pentru achiziția unei mese calde, reducerea taxelor pentru plaje cu 50 % în anul 2020 și o legislație care să permită reducerea taxelor locale cu 50% pentru sector în acest an.